VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 februari 2013

Optiestrategieën

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Inspelen op marktbewegingen met opties: het blijkt ook onder particuliere een veelgebruikte methode van beleggen. Een aantal strategieën nader bekeken.

1. Inspelen op voortkabbelend aandeel ASML
Chipmachinefabrikant ASML is de laatste jaren in trek bij beleggers. Dat maakt het aandeel hoog gewaardeerd. Met een optieconstructie kan ook geprofiteerd worden als ASML op de beurs maar weinig beweegt.

In bovenstaand artikel stelden wij een ‘short strangle’ samen op aandelen ASML. Een aanzienlijk minder radicale strategie dan die op Imtech, maar in dit geval ook winstgevend omdat het aandeel ASML flink in koers is gestegen. Wij kochten 100 aandelen en schreven puts 46 en calls 48. Omdat het aandeel ruim boven 50 euro is gestegen is het verstandig nu winst te nemen op deze constructie, omdat er geen opwaarts potentieel meer in zit, maar wel neerwaarts risico.

ASML staat boven 48 euro. U kunt ook niets doen, als de koers dan boven 48 euro blijft worden de callopties op de derde vrijdag in maart uitgeoefend en ontvangt u 48 euro voor de 100 aandelen die op 47 euro zijn gekocht. De geschreven putopties lopen dan waardeloos af.

2. Twee kanten op met aandelen Imtech

Heftige koersbewegingen: voor optiebeleggers maakt het niet uit of het om een koersstijging of -val gaat. Met de juiste strategie profiteren ze in beide gevallen.

Update
In bovenstaande ‘long strangle’ op aandelen Imtech werden een ‘out-of-the-money’ calloptie én een ‘out-of-the-money’ putoptie gekocht, met een relatief klein bedrag ten opzichte van de onderliggende waarde. Met deze strategie kon worden geprofiteerd van een forse koersbeweging, ongeacht of die omhoog of omlaag is. En die beweging kwam eerder dan gedacht. Helaas was het een neerwaartse beweging, maar dat maakt voor degenen die deze optiestrategie volgden niet uit.

Het aandeel Imtech halveerde in waarde nadat 100 miljoen euro moest worden afgeschreven op projecten in Polen en het dividend werd geschrapt.

Beleggers doen er goed aan nu de winst te nemen op de putopties van deze strangle, voor zover zij dat nog niet gedaan hebben.

De calloptie heeft weinig waarde meer en kan eventueel worden vastgehouden voor het geval de koers sterk herstelt of het aangeslagen Imtech wordt overgenomen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}