VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 februari 2013

Beleggers zien vooral schaduwkanten bij Unit4 en Docdata

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Amsterdamse beurs is geen plaats waar beleggers in it-bedrijven hun hart kunnen ophalen. Met de meeste it-aandelen is het kwakkelen. Twee positieve uitzonderingen zijn Unit4 en Docdata.

Unit4 publiceerde woensdag nabeurs de jaarcijfers, Docdata donderdagochtend.

Beide bedrijven surften in 2012 op hun eigen manier mee op belangrijke online ontwikkelingen en meldden stijgingen van de omzet en het dividend.

Unit4 zag de omzet met 5,6 procent toenemen tot 469,8 miljoen euro. Deze stijging kwam voor 14,6 miljoen euro uit ‘contracts'. Daarmee bedoelt Unit4 dat het contracten sluit voor onderhoud en ondersteuning voor software.

Maar de procentueel sterkste groei zat bij de clouddiensten, ‘SaaS and subscriptions'. Deze activiteiten droegen 9,5 miljoen euro bij aan de omzetgroei. Unit4 heeft vorig jaar het Amerikaanse cloudbedrijf FinancialForce.com overgenomen. De inkomsten namen hier met 90 procent toe, ofwel ruim 8 miljoen dollar.

Docdata zag de omzet in 2012 met bijna 17 procent toenemen tot 152,8 miljoen euro. De onderneming haalt nu bijna al zijn inkomsten (92 procent) uit e-commerce activiteiten, een tak van sport die ondanks de voortgaande economische misère sterk groeit.

Docdata is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op deze markt. Het bedient grote internetnamen als Bol.com en Zalando en de verwachting is dat de internethandel de komende jaren sterk door zal blijven groeien.

Dividend
De positieve ontwikkelingen bij Unit4 en Docdata vertalen zich ook in de dividenduitkeringen. Docdata gaat aandeelhouders 0,55 euro per aandeel winstdeling geven. Dat is 5 eurocent meer dan een jaar eerder en daarmee is het dividend weer terug op het record van 2009. Unit4 keert 0,40 euro dividend uit, tegen 0,25 euro over 2011.

De omzet- en dividendstijgingen konden beleggers donderdag toch niet bekoren. Het aandeel Unit4 verloor in de ochtend tot 7,2 procent. De belangrijkste reden hiervoor lijkt te zijn dat de omzetstijging toch licht tegenviel.

Docdata daalde tot 6,7 procent. Het uitblijven van een omzetverwachting voor 2013 speelde daarbij een rol. Docdata zei niet zeker te weten wat de impact zal zijn van de vorig jaar aangekondigde beslissing van Zalando om meer zelf te gaan doen.

Ondanks deze koersdalingen staan de aandelen Unit4 en Docdata nog steeds in de buurt van de hoogste standen ooit. Dat is iets wat van it-aandelen als Ordina of Exact niet gezegd kan worden.

UNIT4 UITGELICHT:

19 oktober 2012

19 augustus 2011

15 oktober 2010{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}