VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ook het Verenigd Koninkrijk is niet meer AAA. Wie volgt?

Na de VS en Frankrijk is ook het Verenigd Koninkrijk zijn AAA-rating kwijt. In theorie zou het land nu minder gemakkelijk aan goedkoop krediet kunnen komen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Nederland volgt.

Kredietbeoordelaar Moody's somde vrijdag de redenen op voor zijn afwaardering naar AA1, na 35 jaar AAA-status.

Het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met zwakke economische groei, verwachte verdere verslechtering van de schuldpositie.

Er is een grote kans dat bezuinigingsmaatregelen worden uit- of afgesteld.

Gezichtsverlies
Voor George Osborne, de Britse minister van Financiën, is de downgrade een flinke nederlaag. Hij heeft er herhaaldelijk op gewezen dat het VK dankzij de bezuinigingen en hervormingen zijn AAA-rating heeft kunnen behouden.

Een hoge status biedt een land kansen op goedkoop krediet en dat kan het VK goed gebruiken.

Dit weekend was de onvermijdelijke reactie dan ook dat de regering zijn koers moet bijstellen. De bezuinigingen moeten worden vertraagd zodat de economie op adem kan komen, klinkt het.

Uitstel
Maar dat is nou net niet wat Moody's zegt. Vrijdag wees de kredietbeoordelaar erop dat gedraal met het op orde brengen van de overheidsfinanciën kan leiden tot een verdere afwaardering.

Dit laat wel zien dat Osborne in een onmogelijke positie zit. Doorgaan met bezuinigen of vertragen, het is eigenlijk nooit goed.

 Kredietoordeel van Moody's (juli 2012).  Klik voor het ratingoverzicht van S&P
 

Nederland
Nederland zit ongeveer in dezelfde positie. De regering heeft ingezet op omvangrijke bezuinigingen en hervormingen, de slechte economie leidt tot een roep om uitstel.

In december schreef Moody's voor het laatst op hoe het dacht over de financiën van de Nederlandse overheid.

In het kort noemde de kredietbeoordelaar toen twee redenen voor een afwaardering van Nederland: zwakke economische groei en het risico dat de overheid verplichtingen uit andere delen van de eurozone op zich moet nemen.

Wat betreft de economische groei is wel duidelijk dat het niet de goede kant op gaat. Vorige week kwam een stroom aan negatieve berichten over de Nederlandse economie naar buiten. Van de arbeidsmarkt tot de huizenmarkt, het was allemaal gitzwart.

Aanstaande donderdag komt het Centraal Planbureau met zijn voorspellingen. De verwachtingen voor die prognoses bestaan eerder uit vrees dan hoop.

De eurostorm is door het handelen van de Europese Centrale Bank enigszins gekalmeerd. Maar ondertussen heeft de Nederlandse staat een nieuwe grote binnenlandse verplichting opgepakt: de vierde bank van het land is immers genationaliseerd.

Het is duidelijk de economische situatie het vanuit het perspectief van een kredietbeoordelaar niet de goede kant op gaat.

Wanneer?
Moody's maakte ongeveer een jaar geleden duidelijk dat het de kredietbeoordeling van het VK in het vizier had voor een afwaardering.
 
In juli vorig jaar deed Moody's hetzelfde met de kredietbeoordeling van Nederland. Komende maanden zal dus veel moeten gebeuren om Nederlandse zijn AAA-rating te laten houden.