VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 februari 2013

Grontmij houdt koers onder moeilijke marktomstandigheden

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ingenieursbureau Grontmij kijkt terug op een moeilijk, maar desondanks toch succesvol transitiejaar. Nu moet het weer gaan opbouwen.

Grontmij uit De Bilt heeft in het vierde kwartaal naar omstandigheden goed gedraaid en de beloofde operationele jaarwinst van 25 miljoen euro waargemaakt, hetzelfde resultaat als over 2011.

De ebita exclusief buitengewone posten waar we over spreken is zelfs op 27,5 miljoen euro uitgekomen, één miljoen euro minder dan in 2011.
 
Een goede prestatie gezien de aanhoudende druk op de omzet in de grootste landen Nederland (25 procent van de omzet), Frankrijk (21 procent) en Denemarken (16 procent).

De resultaten over het vierde kwartaal liggen dan ook boven verwachting en tonen aan dat Grontmij op koers ligt de doelstellingen van de ‘Back on Track’ strategie 2012-2015 te halen.

Back on Track
Deze strategie behelst twee pilaren: herstructureren en het realiseren van winstgevende groei.
Het afgelopen jaar stond in het teken van herstructurering, waaronder kostenbesparingen, verlaging werkkapitaal, desinvesteringen en versterking van de interne controle systemen.

Doel is vanaf 2015 de kostenbasis met 24 miljoen euro te hebben verlaagd. Eind 2012 zijn de kosten op jaarbasis 8,9 miljoen euro gedrukt, precies op schema dus.

Jaski gaat er nog altijd vanuit dat de totale herstructureringskosten over de komende drie jaar 20 miljoen euro zal bedragen. Hiervan zijn er het afgelopen jaar al 17 miljoen euro genomen.

Schuldpositie
Ander onderdeel van Back on Track is het dragelijk maken van de schuldenlast, die door enkele grote overnames gefinancierd met veel vreemd vermogen door de druk op de resultaten ondraaglijk was geworden.

Het afgelopen jaar heeft een claimemissie van 80 miljoen euro plaatsgehad en is 180 miljoen euro aan schuld geherfinancierd.

Gedurende 2012 heeft Grontmij de nettoschuld met een derde weten terug te brengen tot 120 miljoen euro, waarmee de verhouding nettoschuld/ebita in het vierde kwartaal uitkwam op 3,0 wat ruim binnen de bankeis van 4,0 ligt.
Interne doel is een schuldratio van 1-1,5.

Voorzichtig over 2013
Hoewel alles bij Grontmij op koers ligt, blijft Jaski toch wat voorzichtig over de vooruitzichten en sluit hij extra ingrepen in de organisatie niet uit.

De Europese economie, waar Grontmij volledig van afhankelijk is, blijft onder druk, wat “de weg voor ons valt moeilijk te voorspellen”, aldus ceo Michiel Jaski.

Het jaar 2013 zal vooral in het teken staan van de tweede pilaar, het realiseren van winstgevende groei. Hiertoe zijn het afgelopen halfjaar al de eerste strategische stappen gezet.

Een succesvolle verkoop van de niet meer als kernactiviteit aangemerkte Franse Monitoring & Testing-tak zal de financiële positie snel verder kunnen verbeteren, maar wel een hap uit de winstcapaciteit nemen. Grontmij had geen nieuws over het verkoopproces.

Vertrouwen in langetermijndoelen
Wel blijven de langetermijndoelen voor 2015 onveranderd. Dat impliceert een ebita-marge van 6-8 procent in 2015, werkkapitaal 15 procent van de omzet eind 2013 en een jaarlijkse autonome groei van 3-5 procent.

Over 2012 kwam de geschoonde ebita-marge uit op 3,1 procent, maar lag in het vierdekwartaal op 5,0 procent. Het werkkapitaal bedraagt momenteel 16 procent van de omzet.

Het Grontmij management laat nog maar eens weten vertrouwen te hebben in deze doelstellingen. Wellicht kunnen beleggers dan volgend jaar al weer dividend tegemoet zien.


LEES MEER:


  21 januari 2013

14 november 2012

30 augustus 2012

8 juni 2012

18 mei 2012

20 februari 2012

  20 januari 2012

9 januari 2012Gerelateerde artikelen

Aandeelhouders Grontmij maken zich op voor verhuizing naar Zweden
Grontmij veranderde beloningsbeleid vlak voor overname
Grontmij weet winstgevendheid flink te verhogen
30-10-2014

In het derde kwartaal heeft Grontmij de winstmarge weten op te krikken. Ma…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}