VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Product 1 ING Grondstoffen 90% Garantie Note

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB-checklist uitkomst. Hierbij drie recent uitgebrachte gestructureerde producten de maat genomen.

Wat is het en voor wie?
De ING Grondstoffen 90% Garantie Note werd in december door ABN Amro MeesPierson aangeboden en is nu voor iedereen te koop op Euronext Amsterdam (ISIN code: XS0857998438).

De Note heeft een looptijd van drie jaar en 90 procent van de hoofdsom is gegarandeerd. Het product is bedoeld voor beleggers die willen profiteren van de waardestijging van een specifiek mandje grondstoffen.

Dit mandje lijkt op een bestaande grondstoffenindex, maar is het niet. Het bestaat voor 41 procent uit landbouwproducten tarwe, sojabonen en maïs, voor 39 procent uit brandstoffen olie (Brent) en gas-olie en voor de rest uit metalen: vooral koper (13 procent) en een klein beetje goud en zilver (ieder 3,5 procent).

Aan het eind van de looptijd, in december 2015, is er de aflossing op 90 procent, plus de waardestijging van het mandje die vermenigvuldigd mag worden met iets meer dan 1,2. De Note keert geen rente of dividend uit, maar dat doen de onderliggende grondstoffen natuurlijk ook niet.

De belegger kan echter drie jaar lang niet beleggen in zaken die wel rente of dividend opleveren, dus gederfde inkomsten zijn er op de keper beschouwd wel.

Kansen, kosten en risico’s?
Het leuke aan dit product is de factor van 1,2 (1,20342 om precies te zijn) waarmee de waardestijging van de grondstoffen wordt vermenigvuldigd. Daardoor is het mogelijk een beter rendement te behalen dan wanneer er direct in de grondstoffen belegd zou worden.

Jammer is wel dat deze waardestijging wordt opgeteld bij het startniveau van 90 procent en niet bij 100. Hierdoor doet een belegging via de ING Grondstoffen 90% Garantie Note het pas beter dan de onderliggende waarde als deze onderliggende waarde de komende drie jaar met meer dan 50 procent stijgt.

Dat is de prijs die beleggers moeten betalen voor de garantie op 90 procent. Een terugbetaling van 90 procent van de nominale waarde is gegarandeerd en dat is iets waar bij een directe belegging in grondstoffen natuurlijk geen sprake van is.

Het beperkte risico geldt ook voor het kredietrisico, want uitgevende instelling ING heeft een A+ rating bij S&P. De ‘totale kosten’ bedragen volgens de brochure maximaal 1,5 procent en deze worden door ING aan ABN Amro MeesPierson als distributievergoeding betaald.

De kosten zullen in het eerste jaar in mindering worden gebracht op de koers van de Note. Op het eerste gezicht zijn er verder geen kosten en verdient ING dus niets aan deze note. Dat lijkt ons sterk.

Wat moeten we hiervan denken?
Ondanks de gebruikelijke wazigheid omtrent de kosten is dit geen slecht garantieproduct. De belangrijkste twee pluspunten zijn aanwezig: beperking van het neerwaartse risico en een duidelijk opwaarts potentieel, zonder plafond.

Wel is het zo dat de grondstoffenprijzen eerst met ruim 8 procent moeten stijgen om de einduitkering over drie jaar boven de startkoers te krijgen. Bij een beperkte stijging van de grondstoffenprijzen is een directe investering in grondstoffen dus een beter idee. Maar dat is ook riskanter.

Checklist 
 

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}