VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Product 2 Commerzbank 11,5% Reverse Exchangeable Note op KBC

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB-checklist uitkomst. Hierbij drie recent uitgebrachte gestructureerde producten de maat genomen.

Wat is het en voor wie?
De Commerzbank 11,5% Reverse Exchangeable Note op KBC werd in december samen met vier andere nieuwe Reverse Exchangeables op de markt gebracht voor 99,8 procent. De Note heeft een looptijd van één jaar.

Beleggers krijgen een rentecoupon van 11,5 procent. De aflossing is afhankelijk van de koers van het aandeel KBC, de Belgische bank. Als deze het komende jaar niet onder de 20,90 euro staat (80 procent van de startwaarde van 26,125 euro), lost de obligatie gewoon af op 100 procent en krijgt de belegger de coupon van 11,5 procent.

Staat de koers van KBC daar aan het eind van de looptijd wel onder, dan wordt de slotuitkering vastgesteld op basis van de koers van KBC op 20 december 2013. Dan is de startwaarde van 26,125 euro weer van belang, want beleggers krijgen dan het procentuele verlies vanaf deze startwaarde.

Eindigt KBC na de dip alsnog boven die 20,90 euro, dan is de einduitkering weer 100 procent. De coupon van 11,5 procent krijgt men er altijd bij. De Reverse Exchangeable Note is beursgenoteerd in Amsterdam (ISIN-code: NL0010313904) en staat dankzij de koersstijging van het aandeel KBC nu ruim boven de uitgiftekoers.

Er is sprake van dirty pricing: de opgelopen rente zit in de koers. Hierdoor zal de koers tegen het eind van de looptijd naar 111,50 procent neigen, als de koers van het aandeel tenminste op niveau blijft.

Kansen, kosten en risico’s?
De opwaartse kans is beperkt en dat is altijd een nadeel. Aan het eind van de rit zal 111,50 procent het maximale zijn, ook al verdubbelt de koers van KBC. Het kredietrisico is aanvaardbaar: Commerzbank heeft een A rating bij S&P.

Maar belangrijker is het neerwaarts risico op de aandelen KBC, want dat nemen beleggers vooral met dit product. De vergoeding van 11,5 procent kan in dat verband worden gezien als een ontvangen premie voor een geschreven putoptie.

Door zelf voor een vergelijkbare tegenwaarde putopties te schrijven op KBC of een andere bank of verzekeraar is op jaarbasis best meer rendement te maken, bijvoorbeeld door meerdere malen achter elkaar opties met kortere looptijden te schrijven.

Precies eenzelfde optie, met deze ‘knock-in’ op 80 procent, is echter niet voor particuliere beleggers voorhanden. Dat maakt een vergelijking met zelf doen niet helemaal eerlijk en maakt het ook moeilijk in te schatten wat de kosten van deze Note zijn.

Brochures en website geven over kosten zover wij konden nagaan geen concrete informatie.

Wat moeten we hiervan denken?
Een extra punt van kritiek is op zijn plaats voor de informatievoorziening. De website van Commerzbank geeft pas juiste informatie over de startwaarde na een telefoontje.

En onder het kopje ‘veelgestelde vragen’ op de site stuiten we op de vraag: “Wat maakt de Reverse Exchangeable Notes van Commerzbank zo aantrekkelijk?” Zou die vraag echt vaak gesteld worden?…

Reverse Exchangeables behoren niet tot onze favoriete gestructureerde producten. Ze combineren een stevig risico met een gelimiteerd rendement. De risicorendementverhouding is onaantrekkelijk.

Zelf putopties schrijven en rente ontvangen op de margin kan voordeliger zijn en geeft bovendien meer flexibiliteit.

CHECKLIST