VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

RBS 10% Memory Coupon Note op KPN

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB-checklist uitkomst. Hierbij drie recent uitgebrachte gestructureerde producten de maat genomen.

Wat is het en voor wie?
Met de Memory Coupon Notes heeft RBS het aandachtsgebied uitgebreid naar individuele aandelen. Voorheen was er altijd een index als onderliggende waarde. Na ING en Aegon is nu KPN aan de beurt. Er zullen er ongetwijfeld nog meer volgen.

Wij zullen ze niet allemaal meer bespreken. Maar deze note op KPN is nog wel interessant omdat het aandeel KPN in 2012 de grootste daler in de AEX was en onlangs besloot niet langer dividend uit te keren.

Een coupon van 10 procent is dan aanlokkelijk. De note loopt drie jaar en geeft de hoge coupon zolang de koers van het aandeel KPN op de tussentijdse peildata (ieder jaar rond 1 december) op of boven de
3,20 euro staat.

Deze ‘coupongrens’ ligt een flink stuk onder de huidige koers van vier euro van het telefoniebedrijf, maar het verschil is ook weer niet al te groot, zeker vergeleken met andere Memory Coupon Notes.

Als KPN onder 3,20 euro staat, wordt geen coupon uitgekeerd. Is dat op een latere peildatum wel het geval, dan krijgt men de eerder gemiste coupon alsnog: het ‘memory’-effect. Op einddatum 7 december 2015 ontvangen beleggers hun inleg terug, tenzij het aandeel op de laatste peildatum onder 3,20 staat, dan wordt het koersverlies ten opzichte van de startwaarde van 4,497 euro in rekening gebracht.

Kansen, kosten en risico’s?
De grootste risico’s hangen samen met KPN. Het aandeel KPN keert geen dividend uit omdat het bedrijf dure 4G-licenties heeft gekocht en grote investeringen moet doen in haar netwerk. De 10-procentscoupon is dan aantrekkelijk.

Maar als de koers van de aandelen aan het eind van de looptijd lager is dan 3,20 is het verlies aanzienlijk. Memory Coupon Notes zijn dus allesbehalve garantieproducten.

Belangrijk nadeel van dit product is net als bij de Reverse Exchangeables het ontbreken van opwaarts potentieel. KPN is bij de huidige lage koers een uitgesproken overnamekandidaat. Het Mexicaanse América Móvil kocht al een belang van bijna 30 procent in KPN op koersen tot 8 euro, het dubbele van wat er nu staat.

Als de Mexicanen besluiten de rest er ook bij te kopen, mist men met deze Note de spreekwoordelijke boot.

Wat moeten we hiervan denken?
De RBS 10% Memory Coupon Note op KPN is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0010252995). RBS onderhoudt onder normale omstandigheden een markt in deze note met een indicatieve en relatief scherpe biedlaatspread van 0,75 procent.

De RBS 10% Memory Coupon Note op KPN zal het beter doen dan het aandeel als dit de komende tijd blijft hangen of beperkt in waarde daalt. Maar KPN is een overnamekandidaat bij uitstek. Net als bij de eerdere notes prefereren wij daarom de aandelen, hoewel deze note het in de eerste weken relatief goed deed: KPN daalde, de note steeg.

Dat kwam omdat pas na de uitgifte duidelijk werd dat KPN voorlopig geen dividend zal uitkeren. Hierdoor werd de (geschreven) putoptieconstructie in dit product minder waard en de note dus meer.

Checklist