VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 maart 2013

Dividenduitkering BAM vooral een uiting van zelfvertrouwen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

BAM schreef over 2012 rode cijfers.Het bouwbedrijf verwacht dat dit eenmalig is en rekent op beterschap. Aandeelhouders krijgen daarom toch een dividenduitkering.

BAM meldde donderdag een nettoverlies over heel 2012 van 187,4 miljoen euro. Dit was het gevolg van eenmalige afwaarderingen in de eerste helft van het jaar op de grondbank en ontwikkelaar AM Vastgoed.

De redenen voor die afschrijvingen zijn bekend. De misère op de Nederlandse markten voor woningen en vastgoed. Dit was ook te zien in de resultaten in 2012. De omzet bij de woningbouwtak daalde met 19 procent ten opzichte van 2011.

Kwakkelen
Op de woningmarkt blijft het voorlopig ook kwakkelen. "Ik denk dat we er op het gebied van de woningbouw nog niet zijn en het verder verergert", aldus bestuursvoorzitter Nico de Vries.

Maar de omzetdaling was niet beperkt tot de woningbouw. Ook de andere divisies van BAM zagen de inkomsten teruglopen. En ook de winstgevendheid kachelde achteruit. De operationele winstmarge liep terug van 1,9 procent in 2011 tot 1,4 procent.

Over de hele linie lopen de resultaten dus terug. Daar komt nog bij dat de solvabiliteit, de verhouding tussen het eigen vermogen en het totaal van alle bezittingen, met 15,7 procent aan de lage kant is. Een jaar geleden was dat nog 18,9 procent.

Dividend
Alles bij elkaar lijkt het dus voor de hand te liggen het dividend te laten zitten. Maar het bedrijf besloot aandeelhouders over 2012 toch een uitkering van 10 eurocent per aandeel te geven. Zij kunnen kiezen tussen dividend in aandelen of in geld.

Als alle aandeelhouders gaan voor geld, kost dit BAM ongeveer 24 miljoen euro. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat een groot deel van de aandeelhouders zal kiezen voor aandelen. Het gaat dus niet om een groot bedrag dat BAM dit jaar moet uitkeren. Zo bekeken lijkt het dividend dan ook vooral een uiting van vertrouwen.

Commentaar topman
Uit de toelichting van topman De Vries spreekt dit vertrouwen ook. "Ons beleid is dat we 30 tot 50 procent van de nettowinst uitkeren. We wijken nu af van dat beleid. Ik verwacht dat we in 2013 geen nettoverlies zullen leiden en dan dus ook niet zullen hoeven af te wijken van het beleid."

BAM denkt kortom niet dat de resultaten dit jaar verder zullen verslechteren. Maar de recente geschiedenis laat wel zien dat het in de huidige economische omstandigheden snel de andere kant op kan gaan. De toekomst zal uitwijzen of BAM ook over 2013 dividend zal kunnen uitkeren.


Gerelateerde artikelen

BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar
BAM wil een dividendaandeel worden
BAM blijft kwetsbaar
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
Seinen springen op groen voor extra infra-uitgaven: goed nieuws voor BAM en Heijmans
26-08-2016

Het IMF, de Wereldbank, economen, ze roepen allemaal al jaren om meer overh…

Lees verder

heijmans BAM

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}