VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VS stomen vooruit, Europa kwakkelt verder

Het contrast tussen de economie in de VS en in Europa is groot. Met de Amerikaanse economie lijkt het de goede kant op te gaan Europa worstelt met bezuinigingen en belastingverhogingen het lijkt een kwestie van tijd voor de eurocrisis weer de kop opsteekt.

Op de beurzen was het vrijdag feest. Er kwamen in februari 236.000 banen bij in de VS.

Tegelijkertijd is het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen, een goede graadmeter voor de Amerikaanse economie, gedaald tot het laagste niveau sinds begin 2008.

Hoe anders is de situatie in Europa. In Frankrijk daalde de industriële productie in januari met 1,2 procent ten opzichte van december.

Het lijkt er daarmee op dat de tweede economie van Europa opnieuw in een recessie zit. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de economie al met 0,2 procent, dit kwartaal lijkt Frankrijk ook te krimpen.

Negatief
In Nederland is het niet veel beter. Het ondernemersvertrouwen heeft afgelopen maand een flinke knauw gekregen. Een vertrouwensindex van het Financieele Dagblad en TNS Nipo liet een sterke daling zien na twee maanden van herstel. De overgrote meerderheid van de ondernemers, 82 procent, is negatief over de toestand in de economie.

De economische ellende en het contrast met de VS doet de kritiek op de door Europese overheden ingeslagen weg van bezuinigingen en lastenverzwaringen aanzwellen. En inmiddels zijn er ook politieke consequenties.

Afwijzing
Het meest sprekende voorbeeld is de afwijzing van de pro-Brusselse premier Mario Monti en de omarming van anti-establishment politicus Beppe Grillo door de Italiaanse kiezer. Grillo wil onder meer een einde aan de bezuinigingspolitiek en een online volksraadpleging over de euro.

Ook in Duitsland ligt de euro onder vuur. Een groep economen, publicisten en politici, waaronder politici uit de partij van Angela Merkel, heeft dit weekend Alternative für Deutschland gelanceerd. Deze partij heeft een simpel doel: de eurozone opbreken.

Het bezuinigingsbeleid is uiteindelijk terug te voeren op de eurocrisis. Nu dit steeds meer onder vuur komt, is het onvermijdelijk dat ook de discussie over de toekomst van de gemeenschappelijke munt, weer oplaait.