VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 maart 2013

Economische tegenwind raakt ook dividendbetaling

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De meeste bedrijven hebben nu hun jaarcijfers bekend gemaakt. Wat valt te concluderen als het om dividend gaat? Een overzicht.

Dividend is de laatste tijd bijzonder populair onder beleggers. Logisch gezien de lage rentestand en de veelal beperkte koersrendementen.

Toch kiezen steeds meer beursfondsen ervoor het dividendbeleid te versoberen of gemakshalve de aandeelhouder een jaartje over te slaan.

Dilemma
Bedrijven worstelen overduidelijk met hun dividendpolitiek. Door meer geld te reserveren kunnen schulden worden teruggebracht en wordt de afhankelijkheid van de terughoudende banken minder.

Daar staat tegenover dat een goede dividendbetaling vertrouwen uitstraalt en de beurskoers op niveau houdt.

Tegelijkertijd is zichhtbaar dat beleggers lering hebben getrokken uit de dividenddrama's a la KPN en bedrijven kritischer beoordelen op hun dividendpolitiek. Door te hoge winstuitkeringen verzoop KPN uiteindelijk in de schulden en bleek te weinig geïnvesteerd te hebben in het eigen bedrijf.

Dividendjaar 2012/2013
Binnen de AEX valt op dat een aantal gekende dividendbetalers nu de uitkering moet passeren.

zit in financiële problemen door het afketsen van de overname van TNT Express, waar het bijna 30 procent van de aandelen in heeft. Het slotdividend is op nul gezet. Dit betekent dat ook het ontvangen dividend van TNT Express niet meer wordt doorgegeven.

heeft door het drama-project Yme fora moeten afboeken en een schikking getroffen met de opdrachtgever. SBM Offshore heeft het dividend voor twee jaar bevroren.

Ook de verlieslijdende staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam vallen op. Om schulden terug te brengen verlaagde de dividendbetaling van 0,75 dollarcent naar slechts 20 dollarcent.

, dat dezelfde dividendpolitiek voerde als het voormalige moederbedrijf, zet de winstuitkering zelfs voor meerdere jaren stop.

Uitzender wordt eveneens minder gul. Over 2012 wordt nog wel de onder bepaalde voorwaarden minimale uitkering van 1,25 euro overgemaakt, vanaf dit jaar vervalt deze bodem en is ook de pay out ratio verlaagd.

Een zelfde verhaal geldt voor vastgoedbelegger . Over 2012 wordt over een lagere winst nog wel een stabiel dividend betaald, maar de toekomstige pay out is teruggebracht.

Positief
Positieve uitschieters binnen de hoofdindex zijn  (sinds vrijdag in de midkap) , , en die ondanks lagere winstcijfers toch een stabiel (Boskalis) tot licht hoger dividend uitbetalen. Het gaat hier om financieel sterke bedrijven die positief naar de toekomst kijken.

Midkap
Onder de midkap zijn meer positieve dividendontwikkelingen zichtbaar. Zo valt op dat de bouwbedrijven  en ondanks forse afboekingen op grondposities toch een winstuitkering doen. Ingenieursbureau Arcadis groeit wel en keert ook meer uit.

Chipmachinefabrikant stabiliseert het reguliere dividend op 50 cent, ondanks een forse val van de winst per aandeel van 3,14 euro tot slechts 13 cent.

keert een dubbeltje meer uit dan vorig jaar, een lagere winst als gevolg van boekhoudonregelmatigheden ten spijt.

leed een flink verlies maar keert toch eenzelfde mooie bedrag uit als over 2011 en ook Sligro zag de winst dalen maar stabiliseerde toch het dividend.

Grote tegenvaller is Imtech, inmiddels gepromoveerd naar de AEX, dat door alle problemen niets uitkeert. Vastgoedfonds Nieuwe Steen versobert het dividendbeleid om schulden af te bouwen.

Lokale fondsen
Aan de onderkant van de koersborden is het beeld gemengd. Dividendverlagingen door lagere resultaten bij bedrijven als Beter Bed, Kendrion, Macintosh en TKH, die stuk voor stuk wel de pay out verhogen.

Ballast Nedam en automotive bedrijf Stern belandden in de rode cijfers en slaan het dividend over.

Positieve uitschieters zijn Acomo, Arseus en Nedap die het dividend verhogen door betere resultaten. Besi zag de winst dalen, maar keert vanwege de ruime kas toch meer uit.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}