VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

“De financiële wereld heeft een verknipt idee van risico”

Tegendraads maar bevlogen. Het liefst
buitenstaander maar inmiddels omarmd
als de beste beleggingsstrateeg ter wereld.
Voor James Montier blijft beleggen simpel
maar niet eenvoudig. “De cijfers moeten
voorkomen dat je domme dingen doet.”

Voor iemand die beslissingen moet nemen over 75 miljard euro aan beleggingen loopt James Mortier er tamelijk gewoontjes bij. Een polo, spijkerbroek en een paar degelijke schoenen zijn niet echt de standaarduitrusting in het Londense financiële district, tevens centrum van de Europese financiële wereld.

Het zal Montier een zorg zijn. Hij heeft geen dure pakken nodig gehad om al jarenlang door zijn collega’s te worden uitgeroepen tot beste beleggingsstrateeg ter wereld.

En misschien weerspiegelt deze verschijning ook wel de tegendraadse opinies die Montier en zijn werkgever gemeen hebben. Sinds 2009 werkt de 40-jarige Brit bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Grantham, Mayo & Van Otterloo (GMO), waar hij samenwerkt met de legendarische oprichter Jeremy Grantham.

Net als Grantham schrikt Montier niet terug voor harde uitspraken. Het overgrote deel van de financiële wereld is volgens Montier “een waardeloze bedoening”. “Economen en analisten? Daar heb je niks aan. Ik ben blij dat ze hier niet werken.”

Hoe anders is de Brit als het over beleggen gaat. Dan verandert hij in een aimabele reus met zendingsdrang.

Zijn belangrijkste boodschap: “tegen de kudde ingaan loont, waarde is alles bij beleggen”.