VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers moeten klagen

In de kakafonie aan meningen over de toekomst van de eurozone voeren twee tegenovergestelde meningen de boventoon. De eurozone valt uit elkaar of blijft in zijn huidige vorm bestaan. De markante Belgische econoom Geert Noels propageert een opmerkelijke tussenvariant. Met gevoel voor historie.

Lering trekken uit de crisis. Dat was het credo in 2009 toen de ergste financiële storm geluwd was. Voor Geert Noels bleef het niet bij loze beloften en goede voornemens.

Hij gaf zijn comfortabele positie als hoofdeconoom bij zakenbank Petercam op om zijn eigen financieel-economische boetiek te beginnen: Econopolis.
 
“Ik moest deze stap wel zetten om met mezelf in het reine te blijven”, verduidelijkte hij destijds zijn stap. “Ik zal doen wat ik vind dat meer moet gebeuren: een nieuw project starten en leren van de fouten van deze financiële en economische crisis.”

Nu, minder dan twee jaar later is Econopolis uitgegroeid tot een bedrijf met een bonte waaier aan activiteiten en meer dan één miljard euro aan belegd vermogen onder beheer.

Maar sommige zaken zijn onveranderd gebleven. Op media werkt de 44-jarige Noels nog steeds als een magneet. Radio, televisie en krant weten dat de econoom altijd bereid is zijn mening te geven en daarin de controverse niet schuwt.

Ook op het kantoor van Econopolis in Antwerpen weten collega’s de kamer van de oprichter te vinden.

Al was het maar omdat daar de beste koffiemachine staat. Een gesprek over witte zwanen als uitzondering, de verborgen kracht van Europa en de microscoop die beleggers tegenwoordig nodig hebben om producten te begrijpen.