VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen via internet tot de helft goedkoper dan een jaar geleden

Beleggen via internet kan tot vijftig procent goedkoper dan een jaar geleden dankzij prijsverlagingen bij een aantal goedkope aanbieders. De kostenverschillen tussen dure en goedkope banken en brokers zijn groter geworden.

Dat blijkt uit het VEB-Kostenonderzoek 2013 dat de VEB heeft gepubliceerd.

In dit jaarlijkse onderzoek worden de kosten van beleggingen vergeleken in beleggingscategorieën als aandelen, obligaties, opties en turbo's.

 
Dankzij de hevige concurrentiestrijd tussen prijsvechters kunnen beleggers tientallen procenten goedkoper handelen in aandelen en hefboomproducten als turbo’s. Zo hebben aanbieders als Lynx, TradersOnly en Today’s Brokers verschillende tarieven verlaagd.

De laagste tarieven voor optieorders zijn door het wegvallen van prijsvechter MijnBroker nu juist hoger dan een jaar geleden.

Duur blijft duur
Traditioneel dure aanbieders, vooral grootbanken als Rabobank, SNS Bank en ING, hebben hun tarieven niet of nauwelijks verlaagd, waardoor de verschillen tussen dure en voordelige brokers groter is geworden. Het loont daarom nog meer om partijen te vergelijken. Dat kan beleggers op langere termijn een fors hoger rendement opleveren.

De voordeligste bank of broker verschilt per belegger en is sterk afhankelijk van het handelsgedrag. In samenwerking met online vergelijkingssite BrokerTarieven.nl heeft de VEB de kosten doorgerekend voor een aantal voorbeeldbeleggers.

Weinig handelende obligatiebeleggers kunnen voordelig terecht bij nieuwkomer Keytrade Bank. Actieve aandelen- en optiebeleggers betalen de laagste kosten bij Lynx, TradersOnly en Today’s Brokers.

Barrières weg
Beleggers die willen overstappen naar een voor hen voordelige aanbieder lopen ook in 2013 tegen de nodige obstakels aan.

Het overboeken van een portefeuille kan tijdrovend en duur zijn. Banken als ABN Amro, ING, SNS Bank en Rabobank rekenen forse tarieven om effecten virtueel over te boeken naar een andere aanbieder. De kosten kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Beleggersvereniging VEB roept aanbieders op een einde te maken aan deze praktijk. Beleggers moeten zonder obstakels kunnen overstappen naar de bank of broker die hen het beste past.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}