VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro loert op buitenlandse overname voor groothandelstak

Sligro heeft het overnamevizier gericht op het buitenland. Topman Koen Slippens aast vooral op een Scandinavische groothandel.

Een "Sligrootje". Daar speurt de Veghelse uitbater van supermarkten (EMTE-winkels) en voedingsgroothandels (Sligro, Van Hoeckel) momenteel naar.

Dat zei Slippens tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het voedingsmiddelenbedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse smallcap-index.

Top drie positie
Die loslippigheid mag gerust een trendbreuk heten. Voorheen hield Sligro in haar publieke commentaren de kaarten veel meer tegen de borst.

Sligro aast vooral op een partij met een top drie positie op de binnenlandse markt waar het Sligro-management in enkele handomdraaien de resultaten omhoog kan stuwen.

In Scandinavië struint het concern momenteel al de jachtvelden af op zoek naar grossiers die leveren aan horeca, verzorgingstehuizen en sportkantines.

Maar ook andere landen waar de zelfbedieningsgroothandel en bezorgservice aan huis al een vaste voet aan de grond hebben, ziet Slippens als overnameterritorium.

Met een degelijke balans, een goede vrije kasstroom en voldoende ruimte binnen de bankafspraken heeft Sligro volgens Slippens en zijn financiële rechterhand Huub van Rozendaal voldoende armslag voor een sprong voorwaarts.     

Afgrond
Kansen genoeg. ‘Sommige spelers lopen al zo lang langs het randje van de afgrond dat ze de afgrond nauwelijks meer lijken te zien, maar hij is er toch echt’, zo liet Slippens al eerder weten.

Begin dit jaar werd een van die gehavende partijen, Van Oers, voor 17 miljoen euro (omzet 2012: 80 miljoen euro) binnengehengeld.

Dit Brabantse familiebedrijf was al enkele jaren verlieslatend en moet vanaf 2014 gaan bijdragen aan de winst van Sligro.

In thuismarkt Nederland wil Sligro zich nog wel wagen aan een oplapoperatie waar de kosten voor de baten uitgaan. Voor het buitenland ligt dat anders. Daar moeten overnamekandidaten zelfstandig al goed presteren.

De groothandel is de sterkhouder van het bedrijf met een marktaandeel van zo’n twintig procent. Met een omzet van 1,6 miljard euro en een bedrijfsresultaat (ebita) van 89 miljoen euro is de zelfbedienings- en bezorgpoot goed voor twee derde van de concernverkopen en negentig procent van het totale bedrijfsresultaat.

Vorig jaar kachelde markt met 1,6 procent achteruit, maar wist Sligro naar eigen zeggen een groei neer te zetten van 1,6 procent. Vooral de bezorgservice bij grote klanten draaide goed. Slippens mikt ‘op de wat langere termijn’ op een marktaandeel van dertig procent.

Meer smoel geven
Zo sterk als Sligro in het foodservice-segment is, zo kwetsbaar oogt het bedrijf met ‘slechts’ 130 supermarkten die opereren onder de EMTE-formule.

Die moeten snel meer smoel krijgen. Bij supermarkten draait alles om volume. En dat is vooralsnog het manco van Sligro, ook na de overname van 22 Sanders-supermarkten in de regio Twente. Te midden van dansende reuzen als Albert Heijn, Jumbo en de discounters Aldi en Lidl is Sligro klein duimpje.

Met een ebita-bedrijfsresultaat van niet meer 11,5 miljoen euro op een omzet van 833 miljoen euro moet Slippens de bakens gaan verzetten. De winkels zijn te klein, de omzet per vierkante meter is te laag en consumenten associëren EMTE met hoge prijzen.

De omzet per vierkante meter vloeroppervlakte, een belangrijke prestatie graadmeter in supermarktland, moet van de huidige 130 euro op het niveau van Jumbo en Albert Heijn gaan komen (180 euro).

‘Jongens van de mannen scheiden’
Volgens Slippens zullen de komende periode "de jongens van de mannen worden gescheiden" en kiest Sligro nadrukkelijk de aanval.

Zo komen er binnenkort een klantenbindingplan, meer mediacampagnes en een nieuw huismerk die de omzet moeten gaan opkrikken.

De grootste kans ziet het bedrijf overigens in het verdwijnen van de C1000-supermarkten na de overname door Jumbo.

"Daardoor ontstaat een gat in de markt voor een nieuwe actiesupermarkt, het stempel dat C1000 had", aldus Slippens.

Daar waar op de gevels van de oude C1000 supermarkt het logo van Jumbo verschijnt, ziet een nabijgelegen EMTE winkel de omzet volgens Slippens met 20 procent stijgen.

De ombouwoperatie van C1000 naar Jumbo kon hem niet ‘niet snel genoeg gaan’.

LEES MEER:

24 januari 2013

18 oktober 2012

19 juli 2012

26 januari 2011

4 januari 2012

20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011





Gerelateerde artikelen