VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TIE zet in op forse omzetgroei door overnames

Het kleine softwarebedrijf Tie wil de omzet in twee jaar verdubbelen tot 25 miljoen euro om belangstelling van het beleggend publiek te wekken. Beleggers hebben hun twijfels.

Grote kans dat bij de naam Tie geen belletje gaat rinkelen. Dat wil het bedrijf, dat zich onder andere bezig houdt met het samensmeden van IT systemen voor klanten, op korte termijn veranderen.

Topman Jan Sundelin wil met een forse omzetgroeibelofte het aandeel in de kijker spelen bij beleggers.

En dat begint met meer duidelijkheid. Waar het bedrijf tot nu nooit al teveel kwijt wilde over zijn verwachtingen is die nu zonneklaar.

Dit jaar moet de omzet stijgen naar 15 miljoen euro, vergeleken met 12,5 miljoen euro afgelopen jaar. In de jaren daarna moeten de verkopen doorgroeien tot 25 miljoen euro.
De drie onderdelen van Tie  
1. business integration (IT-systemen tot een geheel smeden) : meest winstgevend maar vechtmarkt.

2. e-commerce (verkoop van goederen langs elektronische weg)

3. content syndication (het verspreiden van informaTie over verschillende media c.q. websites)


De reden die Tie geeft voor de groeiambities is niet perse positief. De omzet van het concern is naar eigen zeggen momenteel te gering om de kosten van een beursnotering te rechtvaardigen.

Omzet geen winst
Het softwarehuis zet duidelijk in op omzetgroei, maar dat betekent ook dat toename van de winstgevendheid op de tweede plaats komt.

Ook een gezonde kasstroom lijkt TIE ondergeschikt te maken aan de omzet.

Twee overnames uit het afgelopen jaar kunnen als voorbeeld dienen. Beide bedrijven draaien op dit moment verlies. Hoewel Tie van mening is dat de verliezen omgebogen zullen worden in winsten, zal dit de nodige managementaandacht opslokken.

Geen keuze
Maar een echte keuze lijkt Tie niet te hebben. In de huidige situatie is het concern te klein om mee te spelen in de branche. Omzet en marktaandeel worden gezien als middelen om op langere termijn het winstniveau te verhogen.

De belangrijkste vraag die bij beleggers leeft is echter wanneer de stijgende omzet en marktaandeel zullen leiden tot een structurele stijging van de winst.

Tot hun teleurstelling kon Sundelin tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders niet goed aangeven hoe en wanneer deze structurele winsttoename gestalte zal krijgen.

Ondertussen probeert Tie op een snellere manier haar naamsbekendheid op te vijzelen. Via een omgekeerde splitsing van de aandelen wil het de koers per aandeel boven de euro krijgen en zo het imago van penny stock imago kwijtraken.