VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alcoa is niet meer de zwaluw die zomer maakt

De traditionele aftrap van het cijferseizoen is weg gelegd voor Alcoa. De cijfers van de aluminiumproducent moeten beleggers richting geven. Waarschijnlijk hebben ze meer aan de resultaten van IBM, die volgende week komen.

Beter dan verwacht, maar beleggers zijn niet tevreden. Dat is het verdict over de cijfers van aluminiumproducent Alcoa over het eerste kwartaal van 2013. 

De regel was: als Alcoa het beter doet dan verwacht, doet de beurs het de komende maanden ook bovengemiddeld.

De cijfers van Alcoa bleken sinds 2002 een prima voorspeller voor de Amerikaanse Standard & Poor 500 Index. Sinds 2011 gaat die vlieger echter helaas niet meer op.

Minder groot
Het belang van Alcoa als bedrijf is ook minder groot geworden. De koers van het aandeel is sterk gedaald. Mijnbouwgiganten en grondstoffenverwerkers die ook andere producten maken zoals BHP Billiton en Glencore hebben Alcoa links en rechts ingehaald.

Overschotten in productiecapaciteit en vraaguitval door de crisis hebben bovendien de prijs van aluminium onder druk gezet. Alcoa heeft tegenwoordig de grootste moeite om geen rode cijfers te moeten schrijven.

IBM
Cijfers van bedrijven die later deze maand de boeken openen zeggen daarom meer over de staat van de Amerikaanse economie en over de verwachtingen die beleggers mogen hebben voor de beurskoersen.

De ogen zijn wat dat aangaat in eerste instantie vooral gericht op computerservicebedrijf IBM, dat volgende week met cijfers komt.

Alcoa zit sinds 1959 in de Dow Jones Industrials index maar heeft tegenwoordig met een gewicht van 0,4 procent weinig invloed op de stand van die index. IBM is met 11 procent het zwaargewicht van de huidige Dow Jones index. De Dow is een ‘prijsgewogen' index.

Een aandeel IBM doet tegenwoordig dik 200 dollar, een stukje Alcoa heeft u al voor iets meer dan 8 dollar, dat verklaart in dit geval het verschil in de weging.

Een eigenaardige methode natuurlijk, die er bovendien voor zorgt dat succesvolle aandelen als Apple (boven de 400 dollar) Google (bijna 800 dollar) niet snel in de Dow zullen worden opgenomen. Misschien wel als ze hun aandelen eens splitsen.

IBM splitste het aandeel in 1999 voor het laatst, toen kreeg men twee nieuwe aandelen voor elk oud aandeel. Het was de vijftiende keer dat IBM een splitsing doorvoerde in zijn geschiedenis. Het zou bij de huidige koers de verhandelbaarheid van het aandeel geen kwaad doen. De invloed op de beurs misschien wel iets.

Wereldwijd
Het is in ieder geval duidelijk dat de professionele beleggers meer uitkijken naar de cijfers van IBM dan naar die van Alcoa. De cijfers van het wereldwijd actieve IBM zeggen bovendien iets over de wereldeconomie, een extra reden voor Nederlandse beleggers om juist dat bedrijf in de gaten te houden.

Maar zeker is het nooit: misschien kan Alcoa zijn voorspellende gave uit het verleden weer een beetje oppikken. In dat geval zouden de sombere verwachtingen voor de eerste kwartaalcijfers misschien nog mee kunnen vallen.