VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tegenvallende Chinese economie treft ook Nederlandse beursfondsen

Slecht nieuws voor wie zaken doet in China. De groeivertraging van de Chinese economie houdt aan. AkzoNobel heeft zijn Chinese groeidoelstelling al laten varen, DSM houdt er nog aan vast.

Vorig jaar was voor China economisch het zwakste jaar sinds 1999 en 2013 is niet beter begonnen.

De tweede economie van de wereld groeide in het eerste kwartaal met 7,7 procent. Dit was iets minder dan in het laatste kwartaal van 2012.

Economen rekenden erop dat de groei dit jaar weer zou aantrekken. Maar dat lijkt vooralsnog dus niet te gebeuren.

Ambities
Voor westerse bedrijven die flink inzetten op China, is dat geen goed nieuws. AkzoNobel en DSM zijn twee Nederlandse bedrijven die in 2010 ambitieuze doelstellingen hebben geformuleerd.

AkzoNobel realiseerde in 2012 een groei van 18 procent in China en zette 1,62 miljard euro om. Maar met dit groeitempo gaat Akzo zijn doel van 3 miljard euro in 2015 niet halen.

Dat lijkt het verf- en chemieconcern zich te hebben gerealiseerd. In februari werden nieuwe financiële doelen voor de toekomst geformuleerd. De focus ligt nu op verbetering van de winstgevendheid en niet meer op omzetgroei.

Daarmee is ook de omzetdoelstelling voor China overboord gegaan. Een jaar geleden zette Akzo in een presentatie in Shanghai de 3 miljard euro nog als missiedoel bovenaan de slide over de strategie. In de presentatie van dit jaar is het missiedoel een cryptische verklaring: ‘Leading market positions delivering Leading performance'.

DSM
DSM zag op zijn beurt de Chinese omzet in 2012 dalen. Na 2 miljard dollar in 2011, werd vorig jaar slechts 1,7 miljard dollar omgezet.

Een woordvoerder van het concern zei dat de doelstelling voor 3 miljard dollar omzet in 2015 desondanks nog ‘staat als een huis'. De daling was te wijten aan een onderhoudsstop en terugloop bij de productie van caprolactam, een organische verbinding die onder meer wordt gebruikt voor de productie van nylon.

DSM doet op dit moment grote investeringen in China. Over de periode van 2010 tot 2015 gaat het om 1 miljard dollar.

Een belangrijk onderdeel van de investeringen is een verdubbeling van de productiecapaciteit van caprolactam in China. "Als je dat relateert aan het target dan legt dat uit waarom wij er toch aan vasthouden", aldus de woordvoerder.

Productiecapaciteit is natuurlijk een belangrijke factor die bepaalt of een bedrijf zijn groeidoelstellingen haalt. Maar uiteindelijk is de ontwikkeling van de markt doorslaggevend. En met alle berichten over een kwakkelende Chinese economie is het de vraag of die markt hard genoeg gaat.