VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier vragen over snelle daling goudprijs

Het is dertig jaar geleden dat de goudprijs zo hard daalde als vrijdag en maandag. Is daarmee het einde ingeluid van een decennium stijgende goudprijzen? Vier vragen over goud beantwoord.

Het was behoorlijk schrikken voor goudhandelaren maandag. Goud verloor in één dag meer dan 100 dollar per troy ounce, het grootste dagverlies sinds 1980.

De goudprijs zakte door de grens van 1400 dollar per troy ounce.

De prijsdaling is al langer gaande, vanaf september vorig jaar toen de geflirt werd met het hoogste niveau ooit uit september 2011. In volle eurocrisis piekte het edelmetaal toen op 1.920 dollar per troy ounce.

Waardoor daalt de goudprijs nu zo hard en wat betekent het voor het edelmetaal als belegging? Een kwartet vragen.

Waarom daalt de goudprijs ineens?
De meest genoemde aanleiding voor de dalende goudprijs is de aankondiging van Cyprus dat het zijn goudreserves gaat verkopen om schulden te betalen.

Niet dat Cyprus zo'n enorme goudreserves heeft, maar de vrees bestaat dat grotere centrale banken dit voorbeeld gaan volgen om schulden te verlichten.

Daarbij speelt ook dat de wereldeconomie schijnbaar in wat rustiger vaarwater is gekomen. De eurocrisis zwakt af in heftigheid en markten verwachten herstel in de Verenigde Staten. Een gebruikelijke vluchthaven in onrustige tijden als goud wordt dan minder aantrekkelijk.

Daar komt bij dat de Chinese economie minder hard groeit dan gedacht en juist vanuit China is er veel vraag naar fysiek goud. Die vraag zal minder hard groeien dan eerder verwacht.

Oké, verkopen in Cyprus en minder crisissfeer. Maar hoe valt te verklaren dat de prijs zo hard naar beneden dendert?
Grondstofmarkten zijn de afgelopen jaren veel beweeglijker geworden. Prijsveranderingen die nu per dag te zien zijn waren 25 jaar geleden vaak niet eens op maandbasis zichtbaar.

De fysieke goudmarkt is een relatief kleine markt. Maar dankzij allerlei producten als trackers en turbo's is het voor een ieder mogelijk op deze markt te beleggen.

De papieren handel in goud overtreft daardoor de fysieke markt vele malen. Dat zorgt ervoor dat de goudprijs een stuk volatieler is geworden waarbij kuddegedrag optreedt.

Technische analisten riepen al langere tijd dat de grens van 1.525 dollar per troy ounce een belangrijk steunniveau was. Ging de prijs daar doorheen wilde iedereen het kleine kamertje tegelijk verlaten.

En hoe zit het met de fundamenten onder goud?
Fundamenten onder de prijs van goud zijn er wel degelijk. Vooral de juwelenindustrie oefent veel vraag naar goud uit. Toenemende welvaart in landen als China en India doen de juwelenbusiness floreren.

Gunstig voor de prijs is ook dat het aanbod beperkt is. Goud komt uit goudmijnen en mensen moeten veel moeite doen het goedje uit de grond te krijgen. Dit in tegenstelling tot papieren geld dat onbeperkt bijgedrukt kan worden.

Goud wordt dus ook wel waardevast genoemd, maar er zijn ook zoals we ervaren zijn er ook veel factoren op de prijs van invloed waar beleggers nauwelijks zicht op hebben. Door de opkomst van allerlei derivaten op goud is het beeld verder vertroebeld.

Is goud een zinnig beleggingsalternatief?
Uit oogpunt van risicospreiding zou goud een beperkt onderdeel van de beleggingsportefeuille kunnen uitmaken. Echter, de prijsvorming en daarmee de correlatie met andere beleggingsobjecten is ongewis.

Als hedge tegen onzekerheid fungeert het zeker niet altijd. Grootste nadeel van goud blijft dat er geen kasstromen uit voort komen. Dat maakt het nog lastiger een juiste prijs vast te stellen.

Wie zich vervolgens bedenkt dat dividend door de jaren heen de belangrijkste inkomstenbron van aandelen vormt zal zich twee keer bedenken vooraleer een fors deel van zijn vermogen in goud te investeren.