VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heijmans nog niet klaar met uitzweten problemen utiliteitspoot

De markt is dramatisch slecht en Heijmans deelt in die misère. Maar dat is niet het hele verhaal. De bouwer kan de slechte resultaten niet uitsluitend wijten aan de deplorabele marktomstandigheden.

Het utiliteitsonderdeel is de kiezel in de schoen van topman Bert van der Els.

Dat bleek tijdens de jaarlijkse aandeelhoudervergadering van het tweede bouwbedrijf van Nederland.

Die poot, met 470 miljoen euro omzet goed voor een vijfde van de concernopbrengsten (2,3 miljard euro, noteerde in 2012 een operationeel verlies van 13 miljoen euro.

Handen vol
Door een onzorgvuldige werkvoorbereiding met vertragingen van bouwprojecten en hogere kosten tot gevolg moest Heijmans in een ‘dramatische' bouwmarkt alle zeilen bijzetten.

Van der Els erkende richting beleggers dat hij in 2012 zijn handen vol had aan het terug op de rails krijgen van zijn probleemdivisie.

Heijmans heeft de zaken nog lang niet op orde. 2013 staat in het teken van doorpakken en uitzweten. ‘De ingezette maatregelen hebben financieel gezien nog geen vruchten afgeworpen. Daarom is de financiële impact van het onvoldoende presteren van utiliteit nog steeds aanzienlijk', aldus de topman.

Zwakke schakel
Bij het inschrijven op opdrachten, de zogeheten tenderfase, gaat het binnen Heijmans nog goed. Eén op de vier uitgebrachte offertes wordt volgens Van der Els binnengehaald.

Bij de daaropvolgende voorbereidende fase, allesbepalend voor succes of falen van een project, zit de zwakke schakel. Nog te snel storten Heijmans-mensen zich op het bouwwerk zonder een grondige haalbaarheidsanalyse.

Om het huis op orde te krijgen verving Heijmans de volledige top van utiliteitsbouw en moeten Heijmans-lieden van andere bedrijfsonderdelen hun collega's bij utiliteit leren plannen en begroten.

Slecht projectmanagement bracht Heijmans in 2011 ook al rode cijfers bij het onderdeel dat ziekenhuizen, stadskantoren, musea en militaire kazernes laat verrijzen.

Vorig jaar was dat operationeel resultaat nog zes miljoen euro negatief, over 2012 verdubbelde dat.

Zwaar weer
Los van interne sores heeft Heijmans het net als iedere bouwonderneming moeilijk en blijft in zwaar weer.

De woningmarkt is volledig stilgevallen, waardoor ook de resultaten van vastgoed onder druk staan. Heijmans leverde in 2012 ruim 1000 woningen op, slechts een kwart van het volume in betere jaren voor 2008.

En die terugval is volgens Van der Els, die ook geen heil verwacht van het onlangs gepresenteerde Woonakkoord van minister van Wonen Stef Blok.

Ondanks dat bouwers tegen scherpe prijzen offertes uitbrengen, hoeft Heijmans nog niet met verlies in te schrijven op projecten om een opdracht binnen te hengelen.

Onder druk
Wel staat het ‘marge boven volume' beleid dat Heijmans sinds 2008 als stelregel hanteert, onder druk door felle prijsconcurrentie. "Marges zijn her en der, vooral bij kleine werken, flinterdun aan het worden", aldus Van der Els, "maar wel in de plus".

De Rosmalen bouwer leed vorig jaar een nettoverlies van 89 miljoen euro, door de kwakkelende utiliteitsdivisie, een afwaardering van goodwill op overnames (60 miljoen euro) en op vastgoed en de grondbank (35 miljoen euro).

Voor 2013 verwacht de bouwer een beter resultaat, onder andere omdat ‘alle voorzienbare pijn' in projecten in de boeken van 2012 is verwerkt.

Behalve de Belgische en Duitse activiteiten, waar Heijmans infrastructurele werken uitvoert, moet het bedrijf het ook in Nederland hebben van overheidsopdrachten voor de aanleg van wegen, spoorwegonderdoorgangen en parkeergarages. Met een operationeel resultaat van 35 miljoen euro is die tak sterkhouder.

 Grondposities in beeld
De parels van vroeger zijn de tikkende tijdbommen van nu: de grondbanken van bouwbedrijven.

Grote strategische grondposities heeft Heijmans vooral in de Randstad (Almere, Nieuwerkerk aan de Ijssel) met een boekwaarde van meer dan 40 miljoen euro. Ook in de noordelijke provincies (25 miljoen euro) en Brabant en Gelderland (20 miljoen euro) ligt grond te wachten om ooit in ontwikkeling te worden genomen.

Niet eerder was topman Van der Els zo open over de grondbank van het bedrijf.

Heijmans moest vorig jaar een verlies van 35 miljoen euro pakken op haar grondposities. De bedrijfsbalans toont nu nog een grondvoorraad van 305 miljoen euro, maar nieuwe afboekingen zijn niet uit te sluiten.

Financieel directeur Mark van den Biggelaar evalueert twee maal per jaar alle posities. Voordat accountant KPMG de jaarrekening aftekende, had de boekencontroleur een eigen externe deskundige in de arm genomen om de waardering van de grondbank te controleren. 
 

MEER



Gerelateerde artikelen