VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Meest gestelde vragen VEB-actie Imtech

Met een daverende klap kwam begin februari een einde aan het zelf gecreëerde beurssprookje van Imtech. De technisch diensverlener moest toen bekendmaken dat de grootste order ooit, een Pools pretpark, was uitgedraaid op een fiasco.

De berichten over fraude kostten beleggers leverden beleggers honderden miljoenen aan koersverlies op.

Daarmee was het leed nog niet geleden. Later moest Imtech ook fors afboeken vanwege onzorgvuldig boekhouden in Duitsland.

De VEB wil namens beleggers de exacte toedracht van het Imtech- debacle boven water krijgen. De VEB bestudeert hiervoor de diverse opties.

Een paar belangrijke vragen over deze actie beantwoord.

1. De VEB heeft voormalig Imtech-bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner aansprakelijk gesteld. Waarvoor?
De VEB houdt de voormalig bestuurders aansprakelijk voor schade die is ontstaan door de publicatie van de tussentijdse cijfers (halfjaarcijfers Imtech van 31 juli 2012). Doordat de informatie in deze publicatie de situatie beter voorspiegelde dan die in werkelijkheid was, zijn beleggers op het verkeerde been gezet.

2. Wat is de achtergrond van deze aansprakelijkstelling?
Eerder bleek dat Imtech voor haar werkzaamheden voor vier Poolse projecten een zogenaamde promissory note (vooruitbetaling) ontving ter waarde van 200 miljoen euro.

In de halfjaarcijfers van 2012, die Imtech op 31 juli 2012 publiceerde ("Tussentijdse Cijfers"), werd vermeld dat het bedrag reeds ter beschikking van Imtech zou staan. Op 31 juli 2012 bedroeg de post in totaal euro 315 miljoen.

Op 4 februari 2013 maakte Imtech bekend dat de vooruitbetalingen voor de vier Poolse projecten niet volgens de met de opdrachtgever gemaakte afspraken ter beschikking van Imtech staan.

Hierdoor blijken de liquide middelen niet euro 315 miljoen, maar euro 115 miljoen te bedragen. Daarmee blijkt de publicatie van 31 juli 2012 onjuist te zijn geweest.

Het gevolg is dat beleggers op 4 februari 2013 de waarde van hun aandelen zagen dalen met wel 50 procent. Beleggers hebben hierdoor significante schade geleden.

3. Moet ik lid zijn van de VEB om mij aan te melden voor deze actie?
De VEB stelt alles in het werk om de belangen van alle gedupeerde beleggers te behartigen. Maar de VEB is een vereniging, onze leden hebben een streepje voor. Zij maken het immers mogelijk om dit soort langdurige en kostbare procedures tot een goed eind te brengen.

Het is dus mogelijk dat een eventuele toekomstige schadevergoeding uitsluitend zal gelden voor VEB-leden.
Om er zeker van te zijn dat uw belangen worden behartigd, raden wij u aan VEB- lid te worden. voor meer informatie.

4. Hoe meld ik mij aan voor de Imtech actie?
om u aan te melden voor de Imtech-actie. Ook als u lid bent van de VEB moet u zich apart voor deze actie aanmelden.

5. Moet ik extra betalen om deel te nemen aan deze juridische actie?
VEB-leden kunnen gratis deelnemen aan collectieve acties. Nog geen lid? Word het dan nu via . U bent dan meteen aangemeld als deelnemer aan de actie Imtech

6. Welke periode beslaat deze actie?
De exacte relevante periode is nog niet bekend. Op voorhand is ook niet aan te geven voor welke (groepen) beleggers een eventuele schikking of schadevergoeding zal gelden.

Gedupeerd zijn in ieder geval mensen die op 4 februari 2013 voorbeurs aandeelhouder van Imtech waren. Die was het moment waarop de onderneming de vermoedens van fraude bekendmaakte via een persbericht.

7. Moet ik mijn aandelen Imtech nog in bezit hebben of in portefeuille houden om deel te kunnen nemen aan deze actie?
Nee, dat is niet nodig.

8. Hoe toon ik aan dat ik aandelen Imtech in de bewuste periode heb gekocht?
Het is aan te raden om transactieafschriften, -overzichten en vergelijkbare documentatie goed te bewaren. U kunt later wellicht gevraagd worden kopieën hiervan aan te leveren.

Heeft u dergelijke bewijzen niet meer? Uw bank is verplicht deze documentatie zeven jaar te bewaren. Mocht u de documentatie bij uw bank willen opvragen houd er dan rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn.