VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Besi blijft ook in slechtere tijden winstgevend

Besi krabbelde in het eerste kwartaal van 2013 wat op vergeleken met het laatste kwartaal van 2012. Belangrijker is dat de toeleverancier van de chipindustrie ook in slechtere tijden winstgevend weet te blijven.

Twaalf kwartalen op rij zwarte cijfers presenteren. In een cyclische branche als de chipindustrie is dat zeker geen vanzelfsprekendheid, maar Besi kreeg het voor elkaar.

Daarmee volgt het ASML dat vorig jaar al liet weten dat conjuncturele schommelingen de resultaten nauwelijks meer zullen aantasten.

De omzet steeg in de eerste drie maanden van 56,3 naar 64 miljoen euro. De winst kwam uit op 3,8 miljoen euro, vergeleken met 1,2 miljoen het kwartaal ervoor.

Wel had het bedrijf een negatieve operationele kasstroom van 11,3 miljoen euro als gevolg van een verslechtering van het werkkapitaal.

Minimaal evenaren
Deze volatiliteit maakt ook dat het lastig is om vooruit te kijken. Toch liet bestuursvoorzitter Richard Blickman tijdens de recente vergadering met beleggers weten dat het mogelijk is om over heel 2013 het resultaat van 2012 te evenaren of zelfs te overtreffen.

De apparatuur die Besi produceert wordt gebruikt in de laatste fasen van het productieproces, het zogeheten back end. In deze gefragmenteerde markt is het bedrijf de wereldwijde nummer 2, achter ASM Pacific, dochter van het eveneens Nederlandse ASMI.

In 2012 haalde Besi op een omzet van 273,3 miljoen euro een winst van 15,8 miljoen euro.

Daarmee was het geen topjaar, maar onder deze marktomstandigheden wel een degelijk resultaat.

Veel in kas
Door de goede resultaatontwikkeling van de afgelopen jaren heeft Besi steeds meer geld in kas.

Blickman stelt zichzelf ten doel om op de lange termijn voor ongeveer 25 procent van de beurswaarde aan geld in kas te houden.

Op basis van de huidige omvang betekent dat een bedrag van zo'n 80 miljoen euro.

Nu Besi zo veel geld in kas heeft, dient de vraag zich wel aan of er geschikte overnamekandidaten te vinden zijn.

In 2012 was sprake van concrete belangstelling, maar tot een echte overname is het niet gekomen, aldus Blickman. Besi gaat volgens hem zeer terughoudend te werk met overnames.

Besi haalt een kwart van de omzet bij de drie grootste klanten. Belangrijke klanten zijn onder andere Infineon, Samsung en ST Microelectronics. Het relatief onbekende ASE is de grootste klant en verantwoordelijk voor ruim een tiende van de omzet.

Het Nederlandse klantenbestand van Besi wordt gevormd door NedCard, Neways en NXP.

Blik op Azië
De afgelopen jaren stonden voor Besi voor een groot deel in het teken van het verplaatsen van de productie naar Azië.

Hoewel het percentage van de omzet dat in Azië gerealiseerd wordt al een aantal jaar schommelt tussen de 70 en 80, verwacht Besi dat op termijn zelfs 90 procent van de omzet uit Azië kan komen.

Gezien de riante kaspositie en goede resultaten van Besi krijgen beleggers op 10 mei een dividend overgemaakt van 30 eurocent per aandeel.

Anders dan vorig jaar geen keuzedividend, maar volledig in contanten. Dit betekent dat beleggers eerder hun geld hebben en er geen verwatering ontstaat.




Gerelateerde artikelen