VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 april 2013

Randstad ziet herstel, andere bedrijven zien alleen nog ellende

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Randstad ziet een heel voorzichtig economisch herstel. Maar het uitzendconcern is voorlopig de enige. De verklaringen van bedrijven die donderdag kwartaalcijfers stemmen niet echt vrolijk.

Randstad spreekt zelfs van een relatief goede start van het jaar, waarbij verbetering steeds duidelijker wordt in de loop der maanden.

Tegenover de licht optimistische signalen van Randstad staat een golf van slechte berichten. Winkelbedrijf Macintosh zag de omzet met 14 procent dalen.

"Een omzetterugval zoals ik in al mijn jaren in de non-food retail nog niet heb meegemaakt", aldus bestuursvoorzitter Frank de Moor.

Het koude weer speelde een rol bij de daling, maar de toestand van de economie ook. "Kortingen en opheffingsuitverkopen waren in de markt aan de orde van de dag", aldus het bedrijf dat niet verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar gaan aantrekken.

Nou zit Macintosh in een branche, retail, waarvan het businessmodel door de opkomst van online winkelen onder zware druk staat. Maar ook een groeibriljant als fietsenproducent Accell voelt de gevolgen van de slechte economie.

"De langdurige winterperiode en de terughoudendheid in de koopbereidheid van consumenten hebben ervoor gezorgd dat het fietsseizoen dit jaar laat op gang gekomen is en dat de verkopen beneden de verwachtingen zijn gebleven", concludeert bestuursvoorzitter René Takens.

Geen omslag
Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en levensmiddelengigant Unilever zien ook geen kentering. Beide bedrijven zien vooral een voortgaande impact van bezuinigingen op het consumentenvertrouwen.

De omzet van de huurders in de winkelcentra van Unibail daalde met 1,8 procent. Unilever registreerde in Europa een omzetdaling van 3,1 procent.

Amsterdam Commodities is het enige bedrijf dat de visie van Randstad deelt. De grondstoffenhandelaar repte van ‘enigszins stabiliserende economische omstandigheden', om wel meteen de kanttekening te maken dat de richting die markten gaan nemen onzeker is.

Randstad staat voorlopig dus alleen met zijn observatie dat de economie in Europa de eerste tekenen van herstel toont. Uitzenders zijn normaal gesproken de eerste die een verandering in economisch klimaat zien, omdat bedrijven dan tijdelijk personeel gaan inhuren.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}