VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 mei 2013

Klanten Lynx, Today's en TradersOnly in het nadeel bij claimemissies

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Dit jaar hebben al drie grote beursfondsen aangekondigd extra geld bij beleggers op te willen halen via een zogenoemde claimemissie. Klanten van drie kleine brokers moeten extra alert zijn.

Kleine internetbrokers gooien bij kostenonderzoeken.

De transactiekosten die brokers als Lynx, Today's Groep en TradersOnly in rekening brengen liggen aanzienlijk lager dan die van de grootbanken.

Maar transactiekosten zeggen niet alles. In de laatste weken ontving de VEB klachten van beleggers over afwikkeling van claimemissies door deze partijen.

Gebruiken of verkopen
Een claimemissie is een bijzondere vorm van aandelenuitgifte, waarbij bestaande aandeelhouders het recht krijgen nieuwe aandelen met een korting te kopen.

SBM Offshore heeft om de balans te versterken, KPN is nu bezig met een . Imtech wil later dit jaar bij beleggers.

Zij krijgen dan voor ieder aandeel een claimrecht en met een bepaald aantal claimrechten kan later (met bijbetaling) een nieuw aandeel gekocht worden.

Als de aandeelhouder aan de claimemissie meedoet, blijft zijn belang in de onderneming procentueel hetzelfde. De aandeelhouder hoeft echter niet mee te doen, hij kan de claims ook verkopen. 

Wie zijn claimrechten niet gebruikt om nieuwe aandelen te kopen en de claims ook niet verkoopt aan andere beleggers krijgt bij de meeste banken of brokers toch nog een bepaald bedrag op de rekening.

Banken en brokers verkopen de claimrechten waar geen gebruik van is gemaakt via een zogenaamde "Rump Aanbieding".

De opbrengsten uit de verkoop worden dan, na aftrek van kosten, bijgeschreven op de rekening van de bezitter van de claims.

Geld weg
Bij Lynx, Today's Groep en TradersOnly gaat dat anders. Zij hebben het beleid om claimrechten waardeloos te laten aflopen, als een belegger niet inschrijft op de nieuwe aandelen en de rechten ook niet verkoopt. Dat kan beleggers veel geld kosten.

De VEB heeft de brokers namens beleggers opgeroepen om aan deze praktijk een einde te maken en het belang van de klant voorop te stellen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}