VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 mei 2013

Gaat Draghi de Nederlandse woningmarkt een zetje geven?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Europese Centrale Bank overweegt om gestructureerde leningen van banken op te kopen. Dit zou de kredietverstrekking aan het  Europese mkb een impuls moeten geven. Het plan kan ook de Nederlandse woningmarkt een zetje geven.

Draghi zei dit weekend dat het bestuur van de ECB erover denkt om zogenaamde asset backed securities te gaan kopen. Dit zijn in obligaties verpakte leningen, bijvoorbeeld hypotheken of bedrijfsleningen.

Met deze actie zou de ECB de kredietverstrekking aan bedrijven vlot willen trekken. Het idee is dat banken ruimte krijgen voor het verstrekken van nieuwe financiering aan het Europese bedrijfsleven als ze oude leningen van de hand kunnen doen.

Hypotheken verpakt
Vanuit Nederlands perspectief is dit een interessante ontwikkeling. Verpakte hypotheken waren tot de financiele crisis namelijk een belangrijke financieringsbron voor de Nederlandse kredietverstrekkers.

De markt voor deze producten is echter sterk teruggevallen. Dit is een van de redenen waarom het nu lastig is een hypotheek te krijgen, wat weer een oorzaak is van de misère op de Nederlandse woningmarkt.

De Nederlandse financiële sector is naarstig op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Onlangs werd het idee gelanceerd om met pensioengeld een nieuwe kredietinstelling op te tuigen die een deel van de hypotheekfinanciering voor zijn rekening gaat nemen.

Gedekte obligaties spelen in dit plan ook weer een rol. Als smeerolie zou een garantie van de Nederlandse staat worden toegevoegd.

Controverse
In theorie kan de ECB de Nederlandse woningmarkt met zijn plan een zetje geven. Het opkopen van verpakte leningen is echter controversieel. De Duitse minister van Financier Wolfgang Schäuble heeft al laten weten er niets in te zien.

Opkoop van hypotheekobligaties zou een verkapte vorm van financiering van overheden zijn. Het is dus niet zeker dat het er ook echt van gaat komen.

Daarnaast is het stilvallen van de markt voor verpakte hypotheken maar een van de redenen waarom Nederlandse banken terughoudend zijn met kredietverstrekking.

De slechte economie en de kwakkelende huizenmarkt spelen een minstens zo grote rol. Zelfs als de ECB op grote schaal de markt op gaat, zal het niet meer dan een steuntje in de rug zijn.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}