VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vastned krijgt meer vertrouwen in strategische keuze

De keuze van vastgoedfonds VastNed om te investeren in panden in dure winkelstraten lijkt zich uit te betalen. Zo doen de cijfers over het eerste kwartaal in ieder geval geloven. De winkelcentra presteren aanzienlijk minder goed.

De belangrijkste vooruitgang voor Vastned in het eerste kwartaal van het lopende jaar zijn vooral de desinvesteringen die het deed.

Diverse winkelcentra, onder andere in Nederland, België en Frankrijk, werden verkocht. Evenals een aantal woningen in Lille. Dergelijke objecten behoren niet meer tot de focus van Vastned.

Focus op winkelpanden
Binnen de huidige strategie richt de onderneming zich in toenemende mate op wat ze noemt high street shops.

Dat zijn winkelpanden zoals die in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat te vinden zijn, waar VastNed recent zijn eerste aankoop deed.

Door de aankoop en de verkopen komt het belang van winkelstraatpanden inmiddels uit op 59 procent. Vier procent meer dan aan het einde van 2012.

Vertrouwen in keuze
Vastned ziet zich in die keuze gesterkt door de cijfers over het eerste kwartaal. "Dat high street shops beter presteren dan de overige vastgoedbeleggingen sterkt ons en bevestigt onze strategische keuze voor high street shop-beleggingen", aldus topman Taco de Groot.

Duidelijke tweedeling in eerste kwartaalcijfers
In het eerste kwartaal wist Vastned op nieuwe en verlengde huurcontracten voor high street shops een 28 procent te bedingen.

Die prestatie werd teniet gedaan door de ontwikkeling van de huren voor de overige objecten in portefeuille, min 18 procent. Daardoor resteerde een schamele half procent hoger huurniveau.

Een soortgelijk beeld is terug te zien in de bezettingsgraad. Die is voor de panden in winkelstraten weliswaar iets gedaald in vergelijking met ultimo vorig jaar, maar met 97 procent acceptabel.

Voor het resterende deel van de portefeuille was de achteruitgang echter veel groter en kwam de bezettingsgraad uiteindelijk met nog geen 92 op een aanzienlijk lager percentage uit.

Beleggers herwinnen vertrouwen
De cijfers over de afgelopen drie maanden lijken de strategische keuze van Vastned te rechtvaardigen. Beleggers lijken ook steeds meer vertrouwen te krijgen in de ingeslagen weg. De afgelopen anderhalve maand stijgt de koers gestaag.

Die staat met circa 36 euro inmiddels op het hoogste niveau in een jaar tijd. Dat is nog niet de helft van wat het ooit was. Daarvoor is meer nodig dan de eerst tekenen van een succesvolle strategie.




Gerelateerde artikelen