VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fraudeurs vinden nieuwe manier om beleggers op te lichten

Boiler rooms hebben een nieuwe manier om beleggers geld afhandig te maken. Ze pretenderen te helpen om compensatie uit schikkingen te krijgen. Vooraf moet dan wel een fors evergoeding betaald worden.

Aan de lijst van trucs die fraudeurs gebruiken om beleggers op te lichten kan een nieuwe methode worden toegevoegd: de schikkingsfraude.

Daarbij worden beleggers telefonisch benaderd oor partijen die zeggen dat ze bezig zijn met een schikking waaraan de belegger in kwestie deel kan nemen.

Het enige wat hij hoeft te doen is een (bedrieglijk echt lijkend) claimformulier invullen en een aanzienlijke schikkingsvergoeding vooraf betalen. Om dat bedrag is het de oplichters te doen.


De schikkingsfraude is een nieuwe variant op de gebruikelijk werkwijze van boiler rooms, een verzamelnaam voor beleggingsfraudeurs. Telefonisch benaderen partijen, met namen als First Trade Securities en Chicago Division of Securities, mensen die interesse hebben voor beleggen.

Een officiële registratie, gelikte website, bedrieglijk echt lijkende documenten en gedegen verkooppraat moeten de twijfels bij beleggers wegnemen.

Snel
De fraudeurs schermen met lucratieve beleggingen, vaak alleen voor snelle beslissers. Via veelvuldig telefonisch en e-mailcontact proberen ze beleggers te overtuigen om geld te storten. Daarna houdt het contact op, is de partij in kwestie onvindbaar en het geld verloren.

Voor slachtoffers is daarmee het leed nog niet geleden. Wie ooit gedupeerd is door deze oplichting blijft een aantrekkelijk slachtoffer voor fraudeurs. Van deze mensen hebben ze al informatie, zoals de naam van de eerdere waardeloze belegging, wat nieuwe mogelijkheden biedt. De schikkingsfraude is daarvan een voorbeeld.

Momenteel proberen meerdere partijen vanuit het buitenland Nederlandse beleggers op deze manier te duperen,  zo blijkt uit meldingen die de VEB heeft ontvangen. De VEB heeft toezichthouder AFM gedetailleerde informatie gestuurd over deze gevallen.

Tips om boiler rooms te ontlopen:

- Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail.
- Bel bij twijfel de VEB of toezichthouder AFM.
- Eerdere slachtoffers moeten extra alert zijn. Hun namen blijven rondzweven in adressenbestanden.