VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grotere stroppenpotten en hogere rentemarges banken

De meeste Nederlandse banken hebben hun cijfers over het eerste kwartaal gepresenteerd. De slechte economie heeft natuurlijk een impact op de resultaten. Tegelijkertijd verdienen de banken meer op spaargeld en lossen huiseigenaren af.

De meeste Nederlandse banken hebben hun cijfers over het eerste kwartaal gepresenteerd. Eén bank heeft dat nog niet gedaan, die bank, SNS, is nog druk bezig de cijfers bij elkaar te vegen.

Wat valt op bij beschouwing van de resultaten van de andere spelers in de markt?

Vijf ontwikkelingen bij de banken op een rij:

1. Stroppenpotten groeien
Door de slechte economie komen meer bedrijven en consumenten in betalingsproblemen. Banken krijgen te maken met grotere verliezen op leningen, waarvoor ze voorzieningen moeten nemen.

Zowel bij ING, ABN, als Van Lanschot zijn de reserveringen voor de zogenaamde stroppenpot toegenomen.

RESERVERINGEN VOOR TEGENVALLERS GROEIEN  
mln € KW1 2012KW1 2013Verschil
ABN Amro  187 261 39,6%
ING  439 561 27,8%
Van Lanschot  17,6 19,7 11,9%

2. Voorzieningen op hypotheken en leningen aan detailhandel
De pijn voor de banken zit allereerst bij de hypotheken. Door de dalende huizenprijzen en toenemende werkloosheid komen meer huiseigenaren in de financiële problemen.

ING reserveerde 84 miljoen euro voor verliezen op hypotheken, meer dan twee keer zoveel als een jaar geleden. ABN registreerde een soortgelijke toename.

Verder nemen ook de verliezen op zakelijke leningen toe. Volgens ABN zitten deze klanten vooral in de hoek van industrieel transport en engineering en de detailhandel. ING ziet ook verliezen in de non-food detailhandel en verder in de bouw en de transport en logistiek.

3. Hogere rentemarges
De banken verdienden het afgelopen kwartaal meer op spaargeld. Zowel ING als ABN meldde een grotere marge op spaargeld.

ABN meldt dat de concurrentie op de spaarmarkt verder is afgenomen. ING zegt het niet zo expliciet, maar heeft de rentetarieven voor spaarders kunnen verlagen wat ook duidt op minder concurrentiedruk.

4. Huiseigenaren lossen af
De lage spaarrente is een volgens ABN een van de redenen waarom huiseigenaren extra aflossen op hun hypotheek. Bij ABN loste een op de vijf klanten extra af.

De aflossing over het afgelopen kwartaal was zelfs zo groot dat de verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde bij ABN stabiel is gebleven. Een beperkte daling van de woningwaarde werd gecompenseerd door de aflossingen.

Bij ING was in 2012 iets soortgelijks te zien. De verhouding tussen hypotheken en woningwaarde steeg heel licht terwijl de huizenprijzen vorig jaar sterk daalden.