VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Doe-het-zelf-belegger kan flink op kosten besparen

Beleggers die zelf hun orders inleggen via internet kunnen gemiddeld meer dan 700 euro besparen op transactiekosten en bewaarloon als ze voor de goedkoopste broker zouden kiezen. Dat blijkt uit onderzoek onder 7000 beleggers.

BrokerTarieven berekende de kosten die bezoekers van de vergelijkingssite nu betalen en wat de jaarlijkse rekening zou zijn als ze via de goedkoopste aanbieder zouden handelen.

Nu zijn beleggers gemiddeld 1.567 euro per jaar kwijt aan beleggingskosten, bestaande uit transactiekosten, het bewaarloon en overige kosten als abonnement en extra orderkosten.

Die kosten kunnen gemiddeld 700 euro lager uitvallen als gekozen wordt voor de goedkoopste aanbieder. De goedkoopste aanbieder is afhankelijk van het handelsgedrag van een specifieke belegger.


Minder kwijt
Hoewel beleggers niet altijd de goedkoopste aanbieder kiezen, zijn ze dit jaar gemiddeld 100 euro minder aan kosten kwijt dan vorig jaar. Dat is vooral te dank aan de goedkopere brokers die flink goedkoper zijn geworden.

Verschillende prijsvechters hebben afgelopen jaren hun tarieven verder laten zakken, terwijl dure aanbieders op een vergelijkbaar niveau gebleven zijn.

Het verschil tussen dure en goedkope aanbieders neemt dus toe en daarmee ook het kostenvoordeel dat beleggers kunnen behalen.

Volgens Jorrit Baerends, initiatiefnemer van BrokerTarieven weten veel beleggers gewoonweg niet dat ze flink kunnen besparen op kosten. "Dit komt vaak doordat beleggers denken dat het vergelijken van de brokers complex is", aldus Baerends.


Rompslomp van een portefeuille overboeken? 
Een andere reden kan zijn dat beleggers opzien tegen de rompslomp die ze verwachten bij een overstap naar een andere broker.

Een portefeuille overboeken naar een andere aanbieder is in praktijk niet erg omslachtig. Nadelig zijn de soms exorbitant hoge kosten die vooral grootbanken in rekening kunnen brengen.

In geval van een behoorlijke beleggingsportefeuille kan de rekening honderden euro´s bedragen. De nieuwe aanbieder is vaak bereid een deel van die kosten te dragen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}