VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 mei 2013

Projecten SBM Offshore goed op de rit

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

SBM Offshore zet voorlopig zijn goednieuwsshow voort. De eerste kwartaalcijfers kunnen beleggers bekoren met een flinke omzetstijging en recordorderboek.

SBM Offshore haalde eind maart de grootste opdracht ooit binnen, kon in april ruim 240 miljoen dollar bijschrijven na een geslaagde claimemissie en bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers laat het concern een omzetsprong en recordorderboek zien.

Topman Bruno Chabas vertelt beleggers daarnaast dat de projecten waaraan zijn bedrijf op dit moment werken ‘on track' zijn, ofwel de goede kant opgaan. Zonder vertragingen en kostenoverschrijvingen hopelijk.

Dat is goed om te weten. Ondanks dat SBM eind vorig jaar GustoMSC verkocht - het onderdeel verantwoordelijk voor het horrorproject Yme in Noorwegen dat voor honderden miljoenen aan afboekingen en kosten zorgde - blijven vertragingen en kostenoverschrijvingen de angst SBM Offshore.

Omzetboost
De omzet is in het eerste kwartaal van 2013 omhooggeschoten met 35 procent naar 1 miljard dollar. Vooral ‘turnkey', het grootste onderdeel (75 procent concernomzet) dat kant-en-klare systemen oplevert aan klanten, groeide als kool en pluste 46 procent.

Er is duidelijk voldoende vraag vanuit de olie- en gasindustrie, want naast de oplopende omzet, nam het orderboek toe tot een niet eerder geziene hoogte van 21 miljard dollar.

Als projecten richting levering gaan, kan SBM Offshore dit forse bedrag in de toekomst bijschrijven als omzet.

Met het boeken van omzet en winst is de onderneming tegenwoordig gelukkig conservatiever dan voorheen, om nieuw financiële klappers te kunnen voorkomen.

Lopende dossiers
Met de claimemissie en het betalen van 470 miljoen dollar aan Talisman, de opdrachtgever van het mislukte Yme-project, lijkt SBM's Yme-debacle te zijn afgesloten.

Topman Chabas stelt dat het andere project dat de afgelopen jaren voor de nodige problemen zorgde binnenkort klaar voor productie is. Deep Panuke zou voor eind juni dit jaar gas naar boven moeten pompen in Canada voor opdrachtgever Encana.

Het interne onderzoek naar onregelmatigheden bij het bedrijf is nog altijd niet afgerond.

Wanneer SBM Offshore de markt meer kan vertellen over het omkopen van regeringsfunctionarissen in Afrika is nog altijd onduidelijk.


Gerelateerde artikelen

Transformatie voor zowel SBM Offshore als PwC
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Brazilië blijft SBM in de greep houden
Dalende omzetten, maar hogere marges

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}