VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 mei 2013

Duitse consument optimistisch over nabije toekomst

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Net als in de rest van Europa draait de economie in Duitsland op zijn best stationair. Het enige echte lichtpunt is de Duitse consument die de toekomst heel zonnig in ziet.

De grootste economie van Europa is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012 toen de Duitse economie met 0,7 procent kromp. Daarmee is Duitsland ontsnapt aan een recessie.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bleek vrijdag dat de kleine plus volledig te danken was aan de consumentenuitgaven. Deze stegen met 0,8 procent. De investeringen door bedrijven en de overheidsuitgaven liepen terug.

Ook de handel met het buitenland nam af. Zowel de import als de export liet voor het tweede kwartaal krimp zien.

Hoogste niveau
De Duitse economie drijft op dit moment dus op de Duitse consument. Deze consument is gezien de toestand in de rest van Europa opvallend positief. Volgens onderzoeksbureau GfK ligt het consumentenvertrouwen in Duitsland zelfs op het hoogste niveau in zes jaar tijd.

Dit vertrouwen en de stijging van de consumptie is volgens Destatis en GfK te danken aan de stijgende inkomens en de lage werkloosheid. De lonen zijn in een jaar tijd met 3,6 procent gestegen en er kwamen in Duitsland 293.000 werkenden bij.

Zomer
Andere Europese consumenten lijken voorzichtig ook optimistischer te worden. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is het consumentenvertrouwen in de eurozone deze maand iets verbeterd. Eind vorig jaar heeft de vertrouwensindex een bodem bereikt. Sindsdien is deze voorzichtig opgeklommen.

Dit geldt ook voor Nederland. Het consumentenvertrouwen is de laatste maanden iets hersteld, al staat het nog steeds op een niveau dat vergelijkbaar is met dat tijdens de financiële crisis van 2008.

De vraag is of dit voorzichtige herstel van het consumentenvertrouwen zich gaat vertalen in een groeiende consumptie. Aangezien in veel Europese landen de werkloosheid nog steeds stijgt en de lonen dalen, lijkt het antwoord daarop negatief.

Apart
Duitsland is daarmee echt een geval apart in Europa. De vraag is of de investeringen en de handel de komende kwartalen aan gaan trekken en het stokje weer over kunnen nemen van de consument.

Een positief signaal was vrijdag dat het ondernemersvertrouwen onverwacht is toegenomen. De index van onderzoeksbureau Ifo steeg na twee maanden van dalingen. Duitse ondernemers werden vooral flink positiever over de huidige economische omstandigheden.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}