VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ultra-pessimistisch hedgefonds ziet instroom beleggingsgeld fors stijgen

De aandelenmarkten stijgen maar door. Het Amerikaanse hedgefonds Universa van Mark Spitznagel is gespecialiseerd in "black swans" en ziet steeds meer geld het fonds instromen.

Terwijl de economie blijft kwakkelen breken Amerikaanse beurzen record na record, is de Japanse beurs in een halfjaar tijd bijna verdubbelde en stijgen zelfs in Europa de koersen.

De steeds bredere kloof tussen beurs en reële economie zorgt voor onbehagen onder groepen beleggers. Koersen stijgen vooral vanwege de extreem lage rente wereldwijd als gevolg van bijzonder expansief monetaire beleid.

Tegelijkertijd nemen de zorgen over de economische ontwikkeling alleen maar toe. De sterk oplopende (jeugd)werkloosheid, vergrijzing en grote onderlinge concurrentie maakt het voor bedrijven lastiger geld te verdienen.

Gokken op crash
Het Amerikaanse hedgefonds Universa Investments, bedreven in het hedgen van portefeuilles tegen zeldzame en onverwachte gebeurtenissen die een enorme impact hebben (‘black swans'), zag het afgelopen kwartaal een recordbedrag instromen.

Oprichter en hoofd beleggingen Mark Spitznagel van Universa zegt aan te voelen dat er een crash in aantocht is. "Fed baas Ben Bernanke ziet de effecten van zijn beleid steeds minder worden. Dit gaat verkeerd aflopen".

Het hedgefonds is er van overtuigd dat de aandelenbeurzen binnen een jaar een crash te verduren krijgen van ruim 20 procent

Spitznagel benadrukt nog redelijk alleen in te staan in zijn pessimisme, met als bijkomend voordeel dat het voor Universa redelijk goedkoop is om zich in te dekken tegen forse marktdalingen.

Japan als voorbode
De recente mini-crash van een procent of zeven van de Japanse aandelenmarkt is volgens Spitznagel een voorbode van wat ons te wachten staat.

Ook de beurs van Japan is fors opgelopen door kunstmatige ingrepen als een extreem expansief monetair beleid en verzwakking van de eigen valuta ter stimulering van de export.

"We zullen nog wel meer dan dit soort schijnbewegingen zien, voordat we echt hard naar beneden gaan", zo verzekert Spitznagel zijn toehoorders.

Niet nieuw
De woorden van Spitznagel zijn niet van vandaag of gisteren. Al in de zomer van 2011 voorspelde hij een crash. Die visie vormde de basis voor de beleggingen van zijn klanten (u bent welkom vanaf 50 miljoen dollar). Door het uitblijven van forse, langdurige koersdalingen moest de hedgefondsbaas zijn beleggers afgelopen tijd voornamelijk verliezen melden.

Desalniettemin heeft Universa, opgericht januari 2007 een goede staat van dienst opgebouwd. In 2008, toen de S&P 500 met bijna 40 procent daalde, wist Universa een positief rendement te maken van meer dan 115 procent te behalen.

In tijden van beursstijgingen presteert het hedgefonds een stuk slechter. In 2009 toen de markt met 30 procent omhoog ging leed Universa een verlies van 4 procent.

Tot de klandizie van Universa behoren naast banken en pensioenfondsen ook staatsinvesteringsfondsen uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, twee regio's waarvan komende jaren behoorlijke groei wordt verwacht.