VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Menselijk falen oorzaak puinhoop beursgang Facebook

De beursgang van Facebook een jaar geleden was een puinhoop. Falende computersystemen waren de oorzaak, maar menselijke besluiten waren uiteindelijk de reden dat het echt mis ging.

Technologiebeurs Nasdaq OMX trof deze week een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor het verprutsen van de beursgang.

Het beursbedrijf betaalt 10 miljoen dollar en koopt daarmee rechtsvervolging door de toezichthouder af. Het is de hoogste boete die de SEC ooit heeft uitgedeeld aan een beursbedrijf.

Reconstructie
De SEC heeft op zijn website een gedetailleerd verslag gezet van de gebeurtenissen een jaar geleden. Dit leest als een verslag van een vliegtuigcrash waarin technische fouten worden opgevolgd door menselijke fouten en leiden tot een ramp.

De ochtend van de beurslancering liepen de computersystemen van de Nasdaq vast door een onverwacht groot aantal orders en het ontwerp van de software. De top van Nasdaq stond hierna voor de vraag wat te doen.

Er werd besloten om een veiligheidscheck in het systeem uit te schakelen en de handel te laten beginnen. Dit besluit werd genomen zonder dat het beursbedrijf precies begreep wat er aan de hand was.

Dit leidde ertoe dat een groot aantal orders niet werd meegenomen in de handel en Nasdaq onbedoeld een short positie van meer dan 10 miljoen dollar opbouwde in het aandeel Facebook. Daarmee overtrad Nasdaq zijn eigen regels en die van de SEC. De handel in Facebook had moeten worden stilgelegd.

Dat de systemen van Nasdaq overspoeld werden met orders kwam als een verrassing. Het beursbedrijf had vooraf geoefend met 40.000 orders, het werden er meer dan tien keer zoveel. Dat wijst erop dat de voorbereiding op de beursgang niet goed is geweest. Dat is iets dat ook op meer punten en ook voor de begeleidende banken geldt.

Flashcrash
De afgelopen jaren zijn de beurzen meerdere keren geplaagd door computerproblemen. Het onderwerp kreeg de aandacht van het grote publiek toen de Dow Jones in 2010 ongeveer 1000 punten crashte om daarna meteen te herstellen.

Dit heeft geleid tot een discussie over zogenaamde flitshandel, de automatische handel waarbij computers voor een heel korte tijd posities innemen.

Wat de beursgang van Facebook echter vooral laat zien is dat het uiteindelijk menselijke fouten zijn die bepalen of een technische storing verstrekkende gevolgen heeft. In dit geval de fout om de handel te laten beginnen zonder te weten wat de oorzaak van het falen van het systeem was.

Dit alles staat nog los van de ontwikkeling van het aandeel Facebook het afgelopen jaar. Ook wat dat betreft was de langverwachte beursgang een grote teleurstelling. De koers is na de beursgang tegen 38 dollar scherp gedaald en noteert op dit moment rond de 23 dollar.