VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 mei 2013

Welke aandelen tippen de analisten?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Eurocrisis of niet, analisten blijven koopadviezen rondstrooien. Wat zijn de populairste AEX en AMX fondsen en hoe pakken deze adviezen uit?

Analisten hebben niet altijd een even goede staat van dienst waar het gaat om de kwaliteit van hun adviezen. Toch blijft hun marktimpact groot.

Over de afgelopen twaalf maanden blijken diezelfde analisten het niet slecht gedaan te hebben. De vele koopadviezen pakten over het algemeen goed uit.

Voorspelbare resultaten, financiële stabiliteit, dividend en wat overnamespeculatie zijn sleutelwoorden. Of de koopadviezen ook voor de toekomst renderen zal moeten worden afgewacht.Top 3 populairste AEX fondsen
 onder analisten
*Ahold (analistenadviezen: 24 x kopen, 9 x houden en 2 x verkopen)
Onder de hoofdfondsen staat volgens gegevens van Bloomberg Ahold er het beste op bij analisten.
Afgezien van de defensieve kwaliteiten van Ahold, zijn de meeste analisten van mening dat het concern zal profiteren van de aantrekkende Amerikaanse economie en het toegenomen consumentenvertrouwen.

Verder heeft Ahold de opbrengst van de verkoop van het belang in he Zweedse ICA op zak wat de nodige acquisitiefantasie in het aandeel brengt.

Op 4 juni komt Ahold met cijfers over het eerste kwartaal en mogelijk volgt er dan meer strategische informatie.

De koers van Ahold stijgt al een tijdje. Over de afgelopen zes maanden is het aandeel met dertig procent gestegen, een forse outperformance tegenover de AEX die het afgelopen half jaar een kleine negen procent is opgelopen.

* DSM (wat zeggen de analisten (33 in totaal)?  22 x kopen, 7 x houden en 4 x verkopen)
Analisten zijn bij DSM al langer erg te spreken over de verschuiving van cyclische naar hoogwaardige defensieve voeding- en farma-activiteiten.

Daarbij spreken de innovatieve groeisegmenten en grote blootstelling aan opkomende landen tot de verbeelding.
Deze week nog verhoogde Bank of America-Merrill lynch het advies naar kopen met koersdoel 58 euro. De huidige winstdruk door conjunctuurgevoelige activiteiten en druk bij diervoeding wordt juist gezien als een uitgelezen koopmoment.

Met een koerswinst van veertien procent over de afgelopen zes maanden doet DSM het beter dan de AEX en pakken de koopadviezen tot op heden goed uit.

* ArcelorMittal (analistenadviezen: 22 x  kopen, 14 x houden en 7 x verkopen)
Tussen al het defensieve geweld weet ook de conjunctuurgevoelige staalreus ArcelorMittal de harten van analisten te stelen.

Na een bijzonder slecht 2012 waren de verwachtingen flink getemperd, maar het Frans-Indiase staalbedrijf wist over het eerste kwartaal positief te verrassen.

Het concern heeft intern de nodige strategische verbeteringen doorgevoerd en de nettoschuld behoorlijk teruggebracht. Hierdoor zijn zorgen over de financiële positie naar de achtergrond gedreven.

De vele koopadviezen zijn ook te verklaren op de grond van de forse koersklap van circa 60 procent die het aandeel de laatste twee jaar te verwerken kreeg. 

Over het afgelopen half jaar is nog sprake van een min van 15 procent, maar de laatste zes weken bedraagt de koerswinst circa 18 procent.
Top 3 populairste AMX fondsen onder analisten

 
* Ziggo (16 x kopen, 7 x houden en 2 x verkopen)
In de tweede beursdivisie zien we kabelaar Ziggo als koploper waar het gaat om koopaanbevelingen.
Ziggo kwam vooral in de belangstelling nadat de Amerikaanse concurrent Liberty Global een belang van 12,65 procent nam. De Amerikanen zijn het moederbedrijf van ziggo’s concurrent UPC waardoor een volledige overname van Ziggo logisch lijkt.

Voorlopig ontkent Liberty dit. Wel of geen bod, Ziggo kent een vrij stabiele inkomstenstroom en betaalt een zeer aantrekkelijk dividend.

* Delta Lloyd (11 x kopen, 6 x houden en 1 x verkopen)
Enigszins verrassend wordt ook financial Delta Lloyd door analisten een warm hart toegedragen. De conservatieve wijze van boekhouden (de lage verdisconteringsvoet waar mee de verplichten worden gewaardeerd) en het fraaie dividend maakt het aandeel volgens analisten aantrekkelijk.

En vooral de koerswinst van ruim 30 procent over de afgelopen zes maanden mag er zijn.

* Brunel (9 x kopen, 2 x houden en 0 x verkopen)
De boekhoudaffaire in de Verenigde Staten heeft voor een stevige koerscorrectie gezorgd voor beurslieveling Brunel, waarvan het aandeel deels hersteld is.

Analisten blijven niettemin gecharmeerd van het potentieel dat de olie- en gasindustrie Brunel wereldwijd te bieden heeft.

Zelfs na de wat teleurstellende eerstekwartaalcijfers zijn analisten gefocust op de langetermijnkansen van Brunel.
Gezien de consolidatie in de uitzendmarkt staat Brunel ook veelvuldig op overnamelijstjes. Het grote belang van oprichter Jan Brand (63 procent via Noverhead) speelt hierin ook zeker een rol.


Op de hoogte blijven?


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}