VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 juni 2013

Voor de Fed is het balanceren op een dun koord

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Als het aan Fed ligt dan komt er spoedig een einde aan het omvangrijke monetaire stimuleringsprogramma. De snel stijgende marktrente kan roet in het eten gooien.

De Fed zit in een lastig parket. Aan de ene kant ziet het dat het grootscheepse stimuleringsbeleid succesvol is.

Aan de andere kant is het riskant de maandelijkse aankoop van 85 miljard dollar aan allerlei vastrentend papier zomaar af te bouwen.

Het extreem lage niveau van de lange rente heeft de Amerikaanse woningmarkt uit het slop getrokken en voor forse stijgingen op Wall Street gezorgd. Met dank aan de vloedgolf aan goedkoop geld die op pad is gestuurd om nog enig rendement te behalen.

Dat laatste geeft de Amerikaanse burger een rijker gevoel wat tot uiting komt in een hoger consumentenvertrouwen en hogere bestedingen. Maar hoe zou het zijn als de Fed zijn beleid staakt?

Afbouwen?
De Fed liet vorige maand weten na te denken over uiteenlopende scenario's om de stimuli af te bouwen. Dat hebben Fed-baas Ben Bernanke en de zijnen geweten.

De financiële markten reageerden negatief. Beleggers hebben er kennelijk weinig vertrouwen in dat de Amerikaanse economie op eigen benen kan staan.

Er wordt wel gesproken over het infuus van de Fed. Zonder de monetaire impulsen zou de Amerikaanse economie mogelijk weer inzakken. Dat wil Bernanke niet op zijn geweten hebben en dan zou alles voor niks geweest kunnen zijn.

Ontwikkeling werkloosheid
De Amerikaanse economie groeit wel, maar het blijft magertjes. De werkloosheid is wel teruggelopen, maar het huidige niveau van 7,5 procent van de beroepsbevolking wordt als te hoog ervaren.

Bernanke had eerder al laten weten dat de werkloosheid minimaal onder de 6,5 procent moet dalen wil het nultarief van de Fed Funds Rate, het tarief waartegen banken bij de Fed kunnen lenen, worden losgelaten.

Eind van de week volgen weer cijfers over de arbeidsmarkt. De verwachting ligt op de creatie van 167.000 banen, wat onvoldoende zal zijn om het werkloosheidspercentage omlaag te krijgen.

Rente stijgt
En hoewel het met de nevenvoorwaarde voor het nultarief, een inflatie onder de 2,5 procent, voorlopig wel goed zit, heeft de hint van de Fed om de stimuli af te bouwen de lange rente omhoog gedreven.

Over de maand mei is de Amerikaanse tienjaarsrente gestegen van 1,6 procent tot 2,1 procent. Nog altijd bijzonder laag, maar in korte tijd wel een enorme stijging en een die ook al in de hypotheektarieven wordt doorgegeven.

Stijgt de lange rente te snel dan wordt de Fed welhaast gedwongen langer met de monetaire bazooka te vuren.

Balanseeract
Bernanke moet al zijn evenwichtskunsten uit de kast halen om zijn doel te bereiken. Bouwt hij de stimuli te abrupt af dan zal dat ongetwijfeld tot een schokgolf op de financiële markten en de reële economie leiden. Is hij te laat dan bestaat de kans op forse inflatie, wat ook schadelijke gevolgen zal hebben.

De markt langzaam laten wennen aan een meer genormaliseerde monetaire situatie lijkt de beste methodiek. Een geleidelijke maar niet volledige afbouw past bij de ontwikkeling van de werkloosheid.

Wat dat betreft doen Bernanke en de zijnen wat ze moeten doen. En dan maar hopen dat de economie op eigen benen kan staan en de rente slechts geleidelijk stijgt.

Het laatste cijfer van de inkoopmanagers uit de industrie (ISM Manufacturing) maakt de afweging van de Fed er niet gemakkelijker op. Voor het eerst sinds november wijst de ISM index op krimp.{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}