VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pas op de plaats voor ECB

Waar de Amerikaanse centrale bank zijn monetaire stimuli dreigt af te bouwen, wordt van de Europese Centrale Bank juist verwacht dat deze meer gaat doen. De inzet van zwaarder geschut lijkt onwaarschijnlijk.

De economie van de eurozone ontwikkelt zich zwak. Voor dit jaar rekent de Europese Centrale Bank (ECB) op een krimp van 0,5 procent, voor 2014 op een magere groei van 1 procent.

De speculatie over renteverlagingen neemt hiermee toe.

Rigoureuze maatregelen als het verlagen van de rente tot onder de nul procent, zodat banken geld moeten toeleggen als zij geld stallen bij de ECB, lijkt voorlopig toekomstmuziek.

Voor de inzet van dit soort zwaar geschut, waar onder meer de voor pleit, gaat het economisch nog niet slecht genoeg. 

Hoop op uitbodemen recessie
Het bruto binnenlands product van de eurozone krimpt al sinds het vierde kwartaal van 2011, de langste recessie ooit binnen het valutablok.

In het eerste kwartaal van 2013 bedraagt de krimp 0,2 procent. Op jaarbasis is dat een krimp van meer dan één procent. Vrijwel alle landen vertoonden een contractie.

Duitsland, Europa’s motor en goed voor ongeveer een derde van de productie van het eurogebied, groeide in het eerste kwartaal nipt met 0,1 procent.

Sindsdien is de productie in het eurogebied wel wat aangetrokken en datzelfde geldt voor de verschillende sentimentsindicatoren, waaronder het consumentenvertrouwen.

Daarmee bestaat er hoop dat de diepte van de recessie de komende kwartalen uitbodemt.

Dat neemt niet weg dat het vertrouwen bij consumenten en producenten laag is en de werkloosheid met circa 12 procent op recordhoogte staat.

Draghi: geleidelijk herstel
ECB’s bankpresident Mario Draghi gaat ook uit van een geleidelijk herstel later dit jaar, zo liet hij recent weten op een conferentie in Shanghai ().

Het ruime monetaire beleid en groeiende vraag uit de rest van de wereld helpt de Europese economie volgens Draghi.

De bankpresident benadrukte dat alleen al de dreiging dat de centrale bank staatsobligaties zou opkopen van zwakke landen de financiële markten heeft gekalmeerd en voor een daling van de rentes heeft gezorgd.

Geen vuurwerk
Uit de woorden van Mario Draghi valt op te maken dat de ECB voorlopig rigoreuze maatregelen schuwt. Crisismanagement acties zouden de markten ook mogelijk schrik aan kunnen jagen.

Het hanteren van bijvoorbeeld een negatieve depositorente, wat banken moet ontmoedigen geld bij de ECB te stallen om zo de kredietverlening aan te jagen, lijkt daarmee ook niet aan de orde. 

Het gevaar bestaat dat banken deze ‘kosten’ juist doorberekenen in hun leentarieven, waardoor de kredietverlening verder in de verdrukking komt.

Politiek aan zet
Goede kans dat Draghi bij de vergadering van komende donderdag weer naar de politiek zal wijzen. De ECB heeft al veel gedaan en landen moeten vorderingen maken met de economische hervormingen.

Intussen wordt er hard gewerkt aan de vorming van een Europese bankenunie, welke onder toezicht komt van de ECB. Duitsland en Frankrijk zitten grotendeels op één lijn waar het gaat hoe probleembanken gesaneerd en afgewikkeld moeten worden.

Een Europese regering waar de Franse president Hollande op zinspeelt, is echter nog ver weg.