VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bpost vs. PostNL: Nederlandse lessen bij een Belgische introductie

De blauwdruk van wat er fout ging bij PostNL kan goed gebruikt worden om de beursintroductie van Bpost in België op waarde te schatten. Ook daar lijkt de dividendbelofte niet in beton gegoten.

Donderdag maakte het Belgische postbedrijf bekend dat het definitief naar de beurs gaat.

Het hoge beoogde dividend - rond de 7 procent - moet beleggers lokken.

Dat hebben we eerder gehoord. PostNL moest ook een dividendaandeel worden, maar het bestuur moest hier snel op terugkomen vanwege allerhande probleemdossiers. Is dit risico er bij Bpost ook?

Stroomversnelling
Bpost heeft uitgesproken 85 procent van de winst uit te willen keren als dividend. Belangrijkste vraag die beleggers hebben is dus hoe duurzaam deze winsten zijn.

De postmarkt krimpt in België. Het lijkt alleen minder hard te gaan dan in Nederland, waar PostNL de markt al een tijd ziet krimpen met tussen de 8 en 10 procent per jaar.

Bpost bezorgde in 2010, 2011 en 2012 respectievelijk 0,5, 2,0 en 3,5 procent minder brieven. Maar de negatieve trend versnelt zich. In de eerste drie maanden van dit jaar daalde volumes met 5,6 procent tegen het eerste kwartaal van vorig jaar. Ook in België heeft de post last van concurrentie uit de hoek van e-mail, sms en sociale media.

Aangezien 70 procent van de omzet uit briefverkeer komt, is een versnelling van de volumedaling een risicofactor. Net als bij PostNL lijkt verwachte groei bij de veel kleinere pakkettenactiviteiten onvoldoende om het omzetverlies te kunnen compenseren.

Dividend of werkzekerheid?
Lagere omzetten zijn niet zo'n probleem als flink in de kosten wordt gesneden. Laat dat nou de specialiteit zijn van de huidige eigenaar, durfkapitalist CVC, die met de beursgang 20 procent van haar totale belang van 50 procent verkoopt.

Het personeelsbestand kromp door flinke reorganisaties van 40.000 in 2003 naar 26.000 eind 2012. De winstmarge (ebit) kon hierdoor stapsgewijs toenemen tot een respectabele 16,7 procent. Maar hoe makkelijk zal het zijn om reorganisaties door te voeren als CVC geen aandeelhouder meer is?

In België heeft de staat nog altijd een belang van 50,1 procent in het postbedrijf. De overheid heeft hierdoor altijd een doorslaggevende stem bij belangrijke besluiten. Een wat sceptische belegger zou zich kunnen afvragen waar de politiek meer waarde aan hecht bij een verdere afkalving van de postvolumes: dividend of de werkzekerheid van 26.000 werknemers? Bpost is naar het aantal werknemers nog altijd het grootste bedrijf in België.

In Nederland stapte PostNL's topman Harry Koorstra vorig jaar in april een paar dagen voor de aandeelhoudersvergadering op. Het is een publiek geheim dat Koorstra er niet meer tegen kon dat oud-politici in de raad van commissarissen als Jacques Wallage en Wim Kok tegen zijn ferme reorganisatieplannen waren.

Renterisico
Bij PostNL zat de meeste pijn in de zwakke balans. Een lagere koers van TNT Express en hogere pensioenverplichtingen als gevolg van een dalende rente vraten het eigen vermogen aan.

Op het eerste gezicht lijkt dat probleem bij BPost minder groot. Na een uitkering aan de huidige aandeelhouder zal er nog altijd zo'n kleine 600 miljoen euro aan cash op de balans staan. Maar net zoals bij PostNL is de rente wel een risicofactor.

Bpost heeft een bankgedeelte waar het spaargeld van klanten belegt, het gaat om zo´n 8 miljard euro. Ongeveer 5,6 miljard euro hiervan wordt belegd in Belgische staatsobligaties.

Door de gedaalde rentes en een stijging van obligatiekoersen kon Bpost het eerste kwartaal van dit jaar een latente winst boeken van enkele honderden miljoenen euro op de portefeuille.

Maar aangezien ongeveer een derde van het eigen vermogen een zogeheten "latente meerwaarde" op de obligatieportefeuille van de bank is, kleeft hier risico aan. Mocht de (Belgische) rente weer oplopen, dan zal dat flinke happen uit het eigen vermogen nemen.

Waardering
Tegen de introductieprijs is Bpost 2,5 a 3 miljard euro waard. Dit is niet de hoofdprijs. Het bedrag is gelijk aan 5 a 6 keer de bedrijfswinst, want minder is dan het vergelijkbare Oostenrijkse Post (7x).

Gezien de nette prijsstelling lijkt CVC het Taminco-scenario uit 2010 te willen voorkomt. Toen wilde CVC een belang in dit chemiebedrijf te gelde maken via de beurs, maar dit mislukte vanwege een te hoge prijs.

Omdat CVC dit keer maar twintig procent van de aandelen verkoopt, blijven zij nog zitten met 30 procent van de aandelen. Aangezien CVC op termijn afstand wil doen van deze aandelen, hebben zij alle belang bij een geslaagde introductie.

In Nederland was de beursgang van Ziggo door de durfkapitalisten Cinven en Warburg Pincus in maart 2012 een soortgelijke situatie. De koers van Ziggo steeg fors na de introductie. Speculatieve korte termijn beleggers zouden nu een gokje in België kunnen wagen.


Op de hoogte blijven?