VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

11 juni 2013

Spyker ziet weer een strohalm breken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Never a dull moment met het aandeel Spyker. Maandag de grootste stijger, dinsdag een even harde daling. Een handige daytrader kan er flink mee verdienen, serieuze beleggers doen er verstandig aan er ver van te blijven.

De reden dat het aandeel maandag zo sterk opliep was bekend: in de VS was een hoorzitting over de miljardenclaim die Victor Muller namens Spyker had ingediend tegen General Motors (GM).

De claim werd in augustus 2012 ingediend na de mislukte verkoop van Saab, de Zweedse automaker die Spyker eerder van GM had gekocht. GM blokkeerde de verkoop om te voorkomen dat er een concurrent op de Chinese markt zou ontstaan.

Schikking
Beleggers speculeerden erop dat ten minste een deel van de drie miljard dollar die Spyker eiste hun kant op zou kunnen komen, misschien wel in de vorm van een schikking.

Een bedrijf als General Motors is immers liever zo snel mogelijk van zo´n vervelende, mogelijk lang slepende zaak, af. Dat was tenminste .

Die hoop lijkt nu de grond in geboord want de Amerikaanse rechter wees de claim vierkant af. Hij zei dat het bedrijf het recht had om een verkoop te blokkeren van een fabriek die technologie van GM gebruikt.

Spyker heeft bij de koop van Saab afgesproken dat GM een eventuele overname van de Zweedse automaker mag tegenhouden. De rechter zegt nu dat deze overeenkomst 'duidelijk, eenduidig en onvoorwaardelijk' is en seponeert de hele zaak.

Hoe verder
Victor Muller heeft de slag dus verloren, maar dat is voor de ondernemer nog nooit een reden geweest om de strijd op te geven. Hij laat weten de uitspraak te bestuderen en het is de vraag of een hoger beroep zinvol is.

Maar de vraag is vooral: hoe nu verder met Spyker? De claim tegen GM was een van de laatste strohalmen voor beleggers in het keihard afgestrafte aandeel.

Spyker maakte in 2011 en 2012 winst, maar dat kwam door boekhoudkundige correcties na het megaverlies van 2010 door het faillissement van Saab.

De eindbalans van 2012 toont een eigen vermogen van 139 duizend euro, op een balanstotaal van 14 miljoen euro. Dat is een solvabiliteit van één procent.

De omzet was in 2012 een schamele 713 duizend euro, het laagste sinds de beursintroductie in 2004.

Het kaartenhuis Spyker staat op het punt definitief omver te waaien, tenzij het bedrijf ineens op grote schaal auto's gaat verkopen. Maar dat is wel ongeveer het laatste dat kenners van de autowereld verwachten.


Gerelateerde artikelen

Spyker weg van de beurs, optimisme bij oprichter ongebroken
17-08-2013

Het beurssprookje van Spyker is over. Na meer dan tien jaar verlaat de spor…

Lees verder

Victor Muller gelooft in Spyker-claim tegen GM
27-12-2012

Spyker heeft een dollemansrit achter de rug. Maar na de teloorgang van het …

Lees verder

Hoe Victor Muller in de Amerikaanse val stapte
18-12-2012

Het is op de kop af één jaar geleden dat Victor Muller faillissem…

Lees verder

Muller verkoopt op 3 cent
28-08-2012

Maandag kon Victor Muller melden dat zijn bedrijf Spyker weer even vooruit …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}