VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Prijzenslag trackers op handen met entree Vanguard

Vanguard, de Amerikaanse aanbieder van indexfondsen en trackers, is nu ook actief in Europa met de introductie van zeven trackers op de beurzen van Euronext Amsterdam en Parijs. Het begin van een prijzenslag?

De markt voor trackers heeft wekelijks, zo niet dagelijks, te maken met de introductie van nieuwe producten.

Daarmee lijkt met de introductie van trackers door Vanguard niets nieuws onder de zon. Niets is minder waar. Beleggers die dachten dat beleggen in trackers al voordelig was en de kosten niet veel lager konden, zullen met de nieuwe trackers blij verrast worden.

Substantiële kostenverschillen
De zeven nieuwe trackers op Euronext Amsterdam en Parijs zijn in vergelijking met hun belangrijkste rivalen van iShares in vrijwel alle gevallen ruim de helft goedkoper.

Het meest opvallende kostenverschil betreft de tracker op de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeter.

Driekwart goedkoper
iShares rekent voor haar tracker op deze index jaarlijks 0,40 procent. Niet veel, zeker niet vergeleken met veel actief beheerde fondsen. Maar Vanguard duikt daar fors onder met jaarlijkse kosten van 0,09 procent, oftewel 77,5 procent lagere kosten.

Kostenvergelijking Vanguard- en Ishares-trackers
Vanguard TER iShares TER
Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF 0,15% iShares MSCI Europe 0,35%
Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan UCITS ETF 0,22% iShares MSCI Pacific ex-Japan 0,60%
Vanguard FTSE Japan UCITS ETF 0,19% iShares MSCI Japan 0,59%
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF 0,29% iShares STOXX Global Select Dividend 100 (DE) 0,46%
Vanguard S&P 500 ETF 0,09% iShares S&P 500 0,40%
Vanguard FTSE Emerging Markets ETF 0,45% iShares MSCI Emerging Markets 0,75%
Vanguard FTSE All-World ETF 0,25% iShares MSCI World 0,50%

Relatief onbekend in Europa
In Europa is Vanguard nog een relatieve onbekende. In de Verenigde Staten is de onderneming, opgericht door de grondlegger van het indexbeleggen John Bogle, daarentegen een marktbepalende partij.

Door consequent producten aan te bieden met tarieven die tot de laagste in de markt behoren, groeit de onderneming als kool. En dat gaat vooral ten koste van het marktleiderschap van iShares, dat nu nog ruim veertig procent van de markt in handen heeft. Die positie komt steeds verder onder druk te staan.

Prijzenoorlog
Bovendien schroomt Vanguard niet om haar reeds lage kosten aanhoudend te verlagen. Die strategie heeft iShares vorig er toe aangezet om ook haar kosten voor het Amerikaanse productaanbod te verlagen. En andere partijen zijn meegegaan in die kostenverlagingen, zodat in Amerika gerust mag worden gesproken over een prijzenoorlog.

In Europa is dat nog niet het geval. Dit komt ondermeer, omdat de markt voor indexbeleggen aan deze kant van de oceaan kleiner en meer gefragmenteerd is.

Daarnaast ontbeert de markt hier prijsvechters zoals Vanguard. Niet voor niets wees begin dit jaar uit dat de goedkoopste trackers in de Verenigde Staten te vinden zijn.

Met de introductie van de zeven trackers aan de beurzen in Amsterdam en Parijs geeft de onderneming nu meer vorm aan haar ambitie om ook in Europa de positie van partijen als iShares aan te vallen.

Wellicht dat daarmee voorzichtig het startsein wordt gegeven voor een prijzenslag onder Europese trackers.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}