VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers schudden angst voor inflatie af

Lage rentes en massa's goedkoop geld in de markt. Veel beleggers zagen het lange tijd als een modelrecept voor toekomstige inflatie. Ze lijken nu bekeerd.

De afgelopen anderhalf jaar accepteerden beleggers het: een belegging die een negatief rendement oplevert.

Ze hamsterden een bijzonder type Amerikaanse staatsobligaties, de zogenoemde TIPS. De rentecoupon op deze obligaties wordt ieder half jaar verhoogd met de inflatie.

Aanleiding voor de massale inkoop van inflatiebeschermers was het massale ingrijpen vna centrale banken.

Om de economie weer op gang te krijgen draaide de Amerikaanse Fed de geldkraan in etappes fors open.

Sinds september stuurt de Fed iedere maand 85 miljard dollar richting financiële markten en ook in Europa bleek de centrale bank bereid om flink te stimuleren als dat nodig was.

Die toegenomen geldhoeveelheid zou op den duur voor inflatie moeten zorgen, zo was de gedachte. En op dat moment zouden de, in eerste instantie, verlieslatende TIPS ineens hun nut bewijzen.

Het kwam niet
Enige probleem in die redenering: de inflatie is niet opgelopen. Economieën groeien nauwelijks en consumenten blijven spaarzaam in hun uitgaven.

Inmiddels overweegt de Amerikaanse Fed om de stimuleringsmaatregelen terug te draaien, het extra geld dus dat niet tot extra inflatie hebben geleid. Daarmee neem de kansen op prijsverhogingen verder af, evenals de
belangstelling voor beleggingen die tegen hoge inflatie beschermen.

De vraag naar TIPS is daarmee ingestort. Om het schuldpapier nog verkocht te krijgen moet de Amerikaanse overheid positieve reële rente vergoeden op de tienjarige obligaties. Dat is voor het eerst in achttien maanden.