VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De zes grootste speculanten van het Damrak

Nederland is een populair jachtterrein voor hedgefondsen die speculeren op koersdalingen. Op dit moment hebben 22 fondsen shortposities op aandelen met een notering in Amsterdam.

Als een hedgefonds speculeert op een koersdaling trekt dat altijd de aandacht.

Zo ook bij Imtech dat vrijdag het doelwit was van Lucerne Capital.

Thijs Hovers van Lucerne zei in het Financieele Dagblad dat het fonds er rekening mee houdt dat de koers van de technisch dienstverlener nog wel eens zou kunnen halveren. Het aandeel zakte hierop 6 procent.

Wie zijn de partijen die short gaan op het Damrak? De zes fondsen die op dit moment shortposities hebben in meerdere Nederlandse aandelen op een rij.

Lucerne Capital 
Opgericht in2000 
Gevestigd inGreenwich, VS 
Beheerd vermogen enkele honderden miljoenen dollar
Shortposities in Nederland Heijmans, Imtech 
Lucerne Capital is opgericht door twee Nederlanders die voor ABN Amro in New York werkten. Vanuit de VS richt het fonds zich op Europese middelgrote bedrijven.


Lucerne stelt alleen te investeren als op jaarbasis een rendement van 20 procent kan worden gehaald en het risicoprofiel van de belegging acceptabel is. Of fondsmanager Hovers goed zit met Imtech zal snel genoeg blijken.

Ako Capital 
Opgericht in2005 
Gevestigd inLonden, VK 
Beheerd vermogen 9,6 miljard dollar
Shortposities in Nederland Fugro, TomTom
Het relatief jonge Ako Capital zegt dat het zich richt op de beste beleggingen voor de lange termijn.

Het fonds speculeert echter ook op koersdalingen. Dit gaat uiteraard niet altijd goed. Vorig jaar november bouwde Ako een shortpositie in het Franse Alcatel Lucent. Het aandeel stond op dat moment in de buurt van het laagste punt in 23 jaar.

Ako en andere hedgefondsen rekenden erop dat een verdere koersdaling in het vat zat. Dat viel tegen, de koers van het bedrijf is sindsdien verdubbeld.

Blackrock
Opgericht in1988
Gevestigd inNew York, VS
Beheerd vermogen 3,79 biljoen dollar
Shortposities in Nederland USG, Heijmans, BAM, Wereldhave
BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Het fonds hanteert een breed scala aan beleggingstrategieën voor een breed pallet aan beleggingen.

Hoe breed de activiteiten van BlackRock zijn blijkt onder meer uit het feit dat het fonds het Nederlandse ministerie van Financiën adviseert over de verzelfstandiging van SNS Property Finance.

GLG Partners
Opgericht in1995
Gevestigd inLonden, VK
Beheerd vermogen 26,6 miljard dollar
Shortposities in Nederland Imtech
Waar Blackrock geld verdient door SNS Reaal en zijn nieuwe eigenaar te adviseren over de toekomst, heeft GLG juist flink verdiend aan het verleden van de bank en verzekeraar.

Dit fonds was een van de speculanten die een shortpositie innamen op SNS. Toen SNS op 1 februari werd genationaliseerd en de aandeelhouders onteigend, was het kassa voor GLG.

Wellington Management
Opgericht in1928
Gevestigd inBoston, VS
Beheerd vermogen 784 miljard dollar
Shortposities in Nederland Eurocommercial Properties, Corio
De geschiedenis van Wellington gaat terug tot voor het uitbreken van de grote depressie in de VS. Wellington heeft eerder dit jaar flink verdiend op een long-positie in de Amerikaanse elektrische automaker Tesla.

Het fonds was ingestapt voordat dit aandeel een spectaculaire stijging doormaakte.

AQR Capital 
Opgericht in1998 
Gevestigd inGreenwich, VS 
Beheerd vermogen Bijna 80 miljard dollar
Shortposities in Nederland Fugro, SBM Offshore en PostNL
AQR Capital is opgezet door oud-medewerkers van de gerenommeerde en beruchte zakenbank Goldman Sachs.

Het overzicht van principals, de eigenaren van het fonds, heeft veel weg van dat van een economiefaculteit. Het merendeel van de principals is gepromoveerd.