VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 juni 2013

Hoe lang voor ABN Amro wordt verkocht?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Scheidend topman Hester van RBS meent dat het nog zeker tien jaar kan duren voor het Verenigd Koninkrijk zijn belang in de Britse bank heeft verkocht. Hoe lang het gaat duren voor de Nederlandse staat ABN Amro van de hand heeft gedaan?

Bestuursvoorzitter Stephen Hester van RBS maakte onlangs onverwachts zijn vertrek bekend.

In een afscheidsinterview met de Daily Telegraph keek hij vooruit naar de verkoop van de grotendeels genationaliseerde bank, die hij zelf niet mee gaat maken.

Hester denkt dat de Britse staat haar belang van 81 procent onmogelijk in een keer kan verkopen, als het een goede prijs wil.

Het VK heeft 45 miljard pond in RBS zitten. Wil dit geld terugkomen moet de verkoop in stukjes. En dat is een proces dat zo tot 2023 kan gaan duren, aldus de topman.

Maar als 45 miljard pond ophalen voor RBS al tien jaar gaat duren, hoe lang duurt het dan om 28 miljard te krijgen voor ABN Amro?

Een bank die, anders dan RBS, nog geen beursnotering heeft, maar 100 procent in handen van de Nederlandse staat is.

RBS vs ABN Amro
in vergelijkingRBS ABN Amro
Operationele winst 6,3 miljard GBP 1,2 miljard euro
Werknemers 137000 23000
Balanstotaal 1,3 biljoen GBP 281 miljard euro
Investering staat 45 miljard GBP 28 miljard euro
Daar komt nog bij dat de Nederlandse economie duidelijk slechter draait dan de Britse en de bankbalansen in Nederland nog wat opschoning nodig lijken te hebben.

Vooral op het punt van vastgoedleningen en hypotheken.

S&P
Wat betreft dat laatste punt deed een rapport van kredietbeoordelaar Standard and Poor's maandag stof opwaaien.

S&P wees erop dat het aantal betalingsachterstanden op hypotheken verder oploopt. In het eerste kwartaal steeg het percentage hypotheken met een betalingsachterstand van 1,79 naar 1,99 procent.

Dat de Nederlandse staat het geld dat in ABN Amro is gestopt niet terugkrijgt, was al min of meer duidelijk. De uitspraken van Hester roepen de vraag op hoelang het gaat duren voor er überhaupt iets terugkomt uit ABN Amro.

Alternatief
Wellicht dat politiek Den Haag inspiratie kan putten uit een alternatief voor een verkoop dat de laatste tijd aan steun heeft gewonnen in het VK. Dit is het idee om aandelen RBS onder Britse huishoudens te verdelen.

Dit zou een relatief vlotte manier zijn om het de bank weer in private handen te brengen. Wellicht dat Den Haag hier inspiratie uit kan putten.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}