VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 juni 2013

Nieuwe aanklachten van beleggers vanwege fraude bij Imtech

  • Pagina printen
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ook de commissarissen en accountant KPMG zijn verantwoordelijk voor het debacle bij Imtech, zo blijkt uit het dinsdag verschenen onderzoeksrapport. De VEB stelt hen aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden.

Eerder al had de vereniging van beleggers de onderneming zelf en oud-bestuurders Van der Bruggen en Gerner aansprakelijk gesteld .
 
In februari werd duidelijk dat Imtech de eigen resultaten tijdenlang kunstmatig had opgepompt.

Door fraude bij dochterbedrijven in Duitsland en Polen moest het concern in totaal 370 mln euro afboeken. Beleggers zagen de helft van de waarde van hun aandelenbezit verdampen.

Nu is er het forensisch rapport waarin de malversaties in eigen gelederen in kaart zijn gebracht. Mocht Imtech nog het imago hebben van een goed geleid bedrijf met degelijke, oer-Hollandse wortels dan blijft daar nu weinig van over.

Jarenlang blijkt het bestuur willens en wetens slecht nieuws te hebben genegeerd en zelfs ontkend ook al kwamen er geluiden uit de organisatie over problemen. Interne controle was een chaos waardoor dochterondernemingen hun eigen gang konden gaan.

Die ruime mate aan zelfsturing resulteerde in valse facturen en dubbele boekhoudingen -een deel van de Poolse
boekhouding is door enkele werknemers zelfs verduisterd en nog steeds niet terecht. Ook kregen twee schimmige bedrijven uit Estland betaald voor opdrachten die soms niet eens bestonden.

In Duitsland toucheerde drie ondernemingen, in het rapport gekenschetst als "groep X", de afgelopen jaren een slordige dertig miljoen euro aan Imtech-gelden. Van die miljoenen ging het grootste deel op aan zaken die niets met ondernemen te maken hebben.

Duitsland en Polen blijken de grootste rotte appels binnen Imtech, maar niet de enige. Ook Spanje, Turkije en Nederland blijken het slachtoffer van fraude of verdachte transacties.

Beleggers zijn jarenlang misleid door het wanbeleid van Imtech. Dat is de onderneming en zijn oud-bestuurders aan te rekenen. Maar zij niet alleen. Ook accountant KPMG en de commissarissen van Imtech hebben hun taken volstrekt onvoldoende uitgevoerd.

Daarom stelt de VEB namens beleggers ook commissarissen en accountant aansprakelijk voor de honderden miljoen aan schade. De oud-bestuurders en onderneming zelf waren in een eerder stadium .

Tegelijk denkt de VEB namens beleggers graag mee over een gezonde toekomst voor Imtech. Een winstgevende toekomst waarin deugdelijke controle centraal staat.


Gerelateerde artikelen

Fortis-schikking voorgelegd aan de rechter
Accountant moet bedrijven ook op duurzaamheid controleren
Accountant moet bedrijven ook op duurzaamheid controleren
27-12-2016

De accountant moet in het jaarverslag van een beursgenoteerde onderneming c…

Lees verder

accountant
Accountants hebben wel degelijk een probleem
Accountants hebben wel degelijk een probleem
15-09-2016

Wie spreekt over incidenten, miskent de grote problemen in de accountancy

Lees verder

accountant
VEB eist veel meer assertiviteit van accountants bij opsporen van fraude
VEB eist veel meer assertiviteit van accountants bij opsporen van fraude
28-07-2016

Oogkleppen af, voelhoorns aan. Dat is wat beleggers verwachten van accounta…

Lees verder

accountant