VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ook Nederland was fraudeland bij Imtech

Het fraudespel bij Imtech bleef niet beperkt tot Duitsland en Polen. Ook in Nederland, Spanje en Turkije ging het mis. De bedrijfstop bemoeide zich soms zelf actief met de misleidingsoperatie.

Honderdduizend manuren zijn volgens Imtech de afgelopen vier maanden besteed aan het forensisch onderzoek naar boekhoudkundige onregelmatigheden.

Het bijna 100 pagina's tellende document biedt een ontluisterend inkijkje in de wijze waarop geraffineerde fraudepraktijken binnen Imtech jarenlang plaatsvonden. Bedrijfsbreed belandden verzonnen miljoenen euro's in de boekhouding.

"Een belangrijke, maar verdrietige mijlpaal voor Imtech", noemt hoogste baas Gerard van de Aast het forensisch onderzoeksrapport dat de technisch dienstverlener presenteerde.

Oppoetsen
Uit het rapport blijkt onder meer dat Imtech in Nederland de cijfers oppoetste.

De oude bedrijfstop, ceo Rene van der Bruggen en financiële man Boudewijn Gerner, zou de verwachte resultaten eigenhandig hebben opgehoogd.

Het gaat om prognoses waarvan het lokale management vond dat die ‘te optimistisch' waren. Ook op initiatief van het oude management dubbel verstuurde facturen zijn uit de boeken geelimineerd.

Daardoor moet de leverancier van ict-, elektrotechnische en werktuigbouwkundige diensten 37 miljoen euro afschrijven op de Benelux-activiteiten. De afgelopen jaren zijn onterechte winstcijfers verantwoord, waarvan 26 miljoen voor Nederland.

In Turkije en Spanje ging het gesjoemel met projectadministratie om relatief kleinere bedragen van zo'n zes miljoen euro.

Sneeuwbaleffect
Eerder moest het bedrijf al 370 miljoen euro afboeken in Polen en Duitsland als gevolg van frauduleuze praktijken.

Begin februari moest Imtech onregelmatigheden opbiechten bij het project voor de bouw van een immens Pools pretpark dat nooit van de grond is gekomen.

Die ontdekking was het begin van een forse portie narigheid die nu is samen gebracht in het forensisch onderzoeksrapport. De cijferzwendelarij was binnen de Imtech-geledingen een wijdverbreide activiteit.

‘Skeptischer'
Binnen Imtech was het management vooral bezig met het ‘verspreiden van positieve berichten'.

Ontvankelijk voor neerwaartse bijstellingen van budgetten bij bedrijfsonderdelen waren Van der Bruggen en Gerner nauwelijks, aldus het onderzoeksrapport.

Weliswaar kwam risicomanagement door de vele overnames (86 in tien jaar) en de steeds grotere projecten die Imtech ging doen meer op de radar van het bestuur, die belangstelling was vooral gedreven door eisen van buitenaf.

In de praktijk liet de werking te wensen over. Interne controlemechanismen waren ‘inadequaat' en hebben ‘in ieder opzicht' niet effectief gewerkt, schrijft de technisch dienstverlener. Die hielden geen ‘gelijke tred' met de toenemende omvang en complexiteit van het bedrijf.

Bovendien had het duo wel wat ‘sceptischer' mogen zijn door de winstcijfers die het Duitse onderdeel naar het hoofdkantoor in Gouda stuurde. Die waren ‘beduidend' hoger dan andere Imtech-onderdelen lieten zien en beter dan concurrenten.

Terwijl Imtech in zijn geheel met moeite van iedere euro omzet, zes eurocent als bedrijfsresultaat (ebita) wist te boeken, was dat in Duitsland meer dan acht eurocent.

Inmiddels is gebleken dat het Duitse management bewust opgeblazen cijfers opleverde. In de boeken kregen het onderhanden werk en de debiteurenpost willens en wetens een te hoge waardering mee.

Ook schoven de Duitsers met kostentoerekening aan projecten en werden verliezen van het ene project naar het andere geschoven.