VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes redenen waarom de beurzen blijven dalen

Onrust op de financiële markten de afgelopen dagen. Zes redenen waarom de beurzen voorlopig in mineur kunnen blijven en twee redenen waarom dat niet zo erg is.

Aan een lange periode van koersstijgingen lijkt een einde gekomen.

Het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsmaatregelen gaat afbouwen, leidde tot dalende aandelenkoersen, stijgende Amerikaanse rentestanden en dalende grondstoffenprijzen.

Blijft de neergang doorgaan? Hieronder zes mogelijke oorzaken van verdere dalingen. En twee argumenten waarom dat niet alleen maar slecht nieuws is.

1. Terugtrekkende beweging Amerikaanse centrale bank
Ben Bernanke, de president van de Fed, zette woensdag min of meer in detail uiteen hoe de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsprogramma gaat afbouwen.

De Fed koopt op dit moment elke maand voor 85 miljard dollar aan schuldpapier op om zo de rentestanden laag te houden en de economie een impuls te geven.

Als de Amerikaanse economie het huidige groeitempo vasthoudt en de werkloosheid blijft dalen, gaat de geldkraan later dit jaar langzaam dicht. De grote vraag is of de Amerikaanse economie echt op eigen benen kan staan.

2. Uitstroom van kapitaal uit opkomende markten
Een van de bij-effecten van het extreem soepele beleid van de Fed was een instroom van dollars in opkomende markten.

Nu de Fed langzaam een draai maakt, keert deze stroom om. Dit uit zich onder meer in dalende valutakoersen. Het gevolg van die beweging is een neerwaartse druk op de economie in landen als India, Brazilië en Turkije.

3. Onrust in andere opkomende markten
Van de laatste twee had iedereen tot voor kort nog de mond vol als voorbeelden van nieuwe groeibriljanten van de wereld.

Brazilië en Turkije hebben de laatste tijd wel de voorpagina's gehaald, alleen niet vanwege de verbluffende economische prestaties, maar vanwege massademonstraties en botsingen tussen demonstranten en de autoriteiten. Politieke onrust is nooit goed voor het vertrouwen van investeerders.

4. Teruglopende groei en kredietproblemen in China
Dat niet alles meer op rolletjes loopt in China was al een tijdje duidelijk. De Chinese groei is nog niet aangetrokken na de groeivertraging van 2012. Sommige economen voorspellen zelfs dat de groei de tweede helft van het jaar onder de 7 procent zal zakken.

Afgelopen week is hier een nieuwe zorg bijgekomen: een scherpe stijging van de interbancaire rente in China. De vergelijkingen met de Amerikaanse interbancaire rente kort voor de val van Lehman Brothers in 2008, zijn niet van de lucht. In hoeverre dit terecht is, is de vraag.

De Chinese centrale bank lijkt een hoofdrol te spelen. De centrale bank zou proberen de uit de hand gelopen kredietgroei af te remmen.