VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 juni 2013

Kansrijke aandelen volgens analisten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het analistenteam van SNS Securities komt vrijdag naar buiten met een lijst met zes favoriete aandelen. De experts lijken in te zetten op een herstel van cyclische aandelen met een lage waardering.

Hoe veilig is een veilige haven werkelijk? Beleggers stapten de laatste jaren en masse in veilige staatsobligaties, waardoor de koersen door het dak gingen. Door de hoge obligatiekoersen verschrompelde de coupon, waardoor het rendement nauwelijks de inflatie kan bijbenen.

Daar kwam woensdagavond een klap bij. Toen maakte Fed-voorzitter Ben Bernanke bekend stimuleringsmaatregelen op termijn af te willen bouwen. De rente liep waardoor obligatiekoersen een optater kregen.

Binnen de categorie aandelen rijst de vraag hoeveel rendementspotentieel veilige havens, zoals bijvoorbeeld voedingsbedrijven als Danone, Unilever en Heineken, nog bieden. Door de opgelopen koersen lijkt er nauwelijks rek meer in deze aandelen te zitten.

Zo staat het defensieve Heineken als enige verkoopkandidaat op de lijst met 6 aandelentips van SNS Securities. De bierbrouwer verlaagde de doelstellingen in het eerste kwartaal vanwege het slechte weer en een tegenzittende markt.

De analistenafdeling van SNS verwacht dat vooral West Europa voor tegenvallers zal blijven zorgen, die niet volledig door lagere kosten gecompenseerd kunnen worden. De koers, die nu boven de 50 staat, zal terugvallen tot 47 euro, zo is de verwachting van de bank.

De experts van ABN Amro, die twee weken geleden met eenzelfde lijstje naar buiten kwamen, hebben Imtech en DSM op het lijstje met Nederlandse aandelen waar je short in moet gaan.

Maar waar moet een belegger wel instappen? Zowel SNS Securities als ABN Amro lijken in te zetten op laat cyclische aandelen met een lage waardering die kamp(t)en met problemen. Hier ligt het meeste koerspotentieel. ABN Amro zet in op PostNL, SBM Offshore, Wereldhave en Arcadis.
PostNL staat ook op het lijstje van SNS Securities, samen met Bam, Grontmij, Telegraaf Media Groep en Vopak.

Drie favorieten van SNS Securities nader bekeken.

PostNL: Tijd om naar de operationele zaken te kijken
Het aandeel PostNL zat het afgelopen jaar in de hoek waren de klappen vielen, maar is inmiddels weer wat opgekrabbeld. Begin deze maand trok het bestuur de winstverwachtingen voor dit jaar op.

Het lijkt er op dat de grootscheepse reorganisatie effect begint te sorteren. Ook laten de analisten van ABN en SNS weten dat twee probleemdossiers voor wat minder hoofdpijn zorgen. Nieuwe pensioenregelingen in combinatie met een lagere rente zorgen voor dragelijkere pensioenlasten. Ook is het belang van PostNL in TNT Express weer wat in waarde opgekrabbeld.

Maar de voornaamste reden voor de interesse van analisten is de magere waardering van het aandeel. Naar mate beleggers meer vertrouwen krijgen in mogelijkheid tot het realiseren van de lange termijndoelstellingen van het concern, zal blijken dat de huidige koers-winstverhouding van onder de vijf aan de lage kant is. SNS Securities plakt een koersdoel van 3 euro op het aandeel, ABN Amro geeft zelfs een richtprijs af van 4 euro.

Bam Groep: Een korting van 30 procent
De bouwmarkt zal voorlopig blijven kwakkelen, maar op middellange termijn verwacht SNS een geleidelijke verbetering. Hierdoor zou de winstmarge (ebit) weer naar het pre-crisis niveau van tussen de 2 en 4 procent kunnen tenderen.

Aangezien Bam jaarlijks 7,5 miljard euro omzet is een lichte verbetering van de marge een katalysator voor de winst.
SNS Securities wijst er op dat het risicoprofiel van Bam "zeer laag" is na de forse afschrijvingen in de afgelopen jaren.

Ook is de schuldpositie van het concern gering. Verder laat SNS Securities weten dat veel beleggers denken dat Bam een lokaal aandeel is, terwijl de helft van de omzet buiten Nederland komt. Toch waarderen beleggers het aandeel 30 procent lager dan andere grote internationale bouwondernemingen.

Vopak: interessant instapmoment
Vopak, dat zich bezig houdt met de opslag en overslag van gas en olie, ligt er in de laatste maanden minder goed bij. Door de verwachting van lagere gas- en olieprijzen in de toekomst en toenemende angst voor concurrentie daalde het aandeel in drie maanden van 57 euro naar ongeveer 45 euro.

SNS Securities vindt deze afstraffing overdreven. De termijncontracten voor gas- en olieprijzen lopen alweer op. En de experts van de bank zijn van mening dat de toenemende concurrentie al is ingeprijsd in het aandeel, en vragen zich überhaupt af of extra capaciteit van de concurrentie wel aansluit bij de vraag van afnemers.

De opening van nieuwe terminals door Vopak zal de winst in de komende jaren een impuls geven. SNS Securities noemt Vopak één van de beste geleide bedrijven in de sector, en merkt daarbij op dat de waardering van het bedrijf lager is dan die van collega's.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}