VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bernanke helpt Draghi aan goedkopere euro

De euro is dit jaar flink in waarde gestegen ten opzichte van de dollar en andere belangrijke valuta. Een te sterke euro is ongewenst, meent ook ECB-president Draghi. Hij krijgt steun uit onvermoede hoek.

Het buzzwoord van de laatste dagen is ‘'taper''. Het woord verwijst naar het terugbrengen van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

De woorden van Bernanke hebben gezorgd voor dalende aandelen- en obligatie- en grondstofprijzen. Er is één ding dat wel stijgt en dat is de dollar.

Dat is goed nieuws voor Bernankes Europese collega Mario Draghi die worstelt met een almaar sterker wordende euro.

Fors gestegen
Sinds augustus 2012 is de munt met ongeveer tien procent gestegen ten opzichte van de dollar. De zomer van 2012 was het moment waarop de financiële markten doordrongen raakten van de intenties van de Europese Centrale Bank om alles te doen wat nodig was om de euro te redden.

Sindsdien is de eurocrisis aanmerkelijk geluwd en het vertrouwen in muntzone en euro toegenomen. Tegelijkertijd hindert de sterke euro de groei in de eurozone. Het maakt Europese producten duurder in het buitenland. Bovendien blijft de inflatie kunstmatig laag, doordat invoer goedkoper wordt.

Een te lage inflatie is een gevaar voor de prijsstabiliteit, zo verwoordde Draghi het recent. Hij sluit nieuwe monetaire maatregelen niet uit.

Rentespel
Een hogere dollar komt dan ook als geroepen voor de Italiaan. Dalende beurzen zorgen doorgaans voor extra vraag naar dollars, een gekende veilige haven. Maar belangrijker zijn de rentestanden en de verschillen tussen de diverse landen die tot geldstromen leiden.

Dat werkt zo. Stel, in land A staat de rente op 1% en in land B is de rente 0,25%. De rente is dus hoger in land A en beleggers kunnen dus een hogere rente ontvangen in land A.

Omdat de rente in land B lager is kunnen belegger daar goedkoop geld lenen en dat geld vervolgens op rente zetten in land A. Het verschil is 0,75% aan rente inkomsten. Deze transactie zorgt tegelijkertijd voor long posities in de valuta van land A en short posities in land B. De koers van de valuta A zal in principe toenemen.

En nu
Neem nu de actuele rente situatie bekeken vanuit de 2-jaars rente in VS en die in de Eurozone. De euro 2-jaars rente is nog altijd hoger (0,617%) dan de Amerikaanse dollar swap rente (0,496%).

De euro is dus nog altijd aantrekkelijker, maar door de recente uitspraken van beide centrale banken kan dat best veranderen. Terwijl de Fed praat over het terugdringen van stimuleringsmaatregelen, praat de ECB over verder stimuleren.

De rente zou als gevolg daarvan best een dichter naar elkaar toe kunnen bewegen. Dit maakt beleggen in de dollar aantrekkelijker en beleggen in de euro minder aantrekkelijk. Het verband tussen de eurodollar koers en het verschil tussen de 2-jaars rente in de VS en de Eurozone is dan ook relatief sterk (zie onderstaande afbeelding).

Na de toespraak van Bernanke tijdens de FED vergadering (FOMC) daalde de euro dan ook fors terwijl de dollar voor het eerst in enige tijd weer fors steeg. Bedoel of niet, Bernanke helpt op deze manier Draghi aan de zo gewenste goedkopere euro.

Sterk verband tussen de eurodollar-koers (rood) en het verschil tussen de
2-jaars rente in de VS en de Eurozone (blauw)