VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Legendarische hedgefondsmanager voorspelde flinke duik grondstofvaluta

Medio mei waarschuwde Stanley Druckenmiller voor een forse daling van de munten van landen als Australië en Brazilië. De voorspelling van de topbelegger is eerder bewaarheid dan verwacht. Met dank aan Ben Bernanke.

Australië, Brazilië, Zuid-Afrika en Canada. Vier landen die gemeen hebben dat ze groot zijn in grondstoffen via energiewinning en mijnbouw.

Grondstoffen zijn een populaire vluchthaven in tijden dat er gevreesd wordt voor hoge inflatie. Dat geldt ook voor de valuta van genoemde landen die stijgen als de verwachtingen . Neemt de angst voor hogere prijzen af dan raakt dat al snel de valutakoersen van landen als Australië en Brazilië.

Omlaag
Een maand geleden waarschuwde Stanley Druckenmiller voor een koersdaling van grondstofvaluta's zoals de Australische dollar.

Druckenmiller was de rechterhand van speculant George Soros die in 1992 het Britse pond uit het Europese valutastelsel knikkerde en een miljard dollar verdiende. Later begon hij zijn eigen hedgefonds, dat hij drie jaar geleden dichtgooide. De hedgefondsmanager - geschat vermogen 2,8 miljard dollar - wilde wat meer van zijn vrije tijd genieten.

Dat wil niet zeggen dat Druckermiller zijn ‘touch' heeft verloren. Nauwelijks vijf weken na zijn verkoopadvies is de Australische dollar gedaald tot het laagste niveau in drie jaar tijd.

Druckenmiller schraagde zijn voorspelling door te wijzen naar de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank; het afbouwen daarvan zou voor een flinke daling in grondstof gerelateerde valuta's zorgen.

Over het algemeen worden de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank als inflatoir beschouwd. Afbouw van de maatregelen helpt munten als de Australische dollar omlaag.

Dat was goed nieuws voor de Australische regering die al tijden probeert om de eigen munt minder sterk te maken. De Australische export heeft net als die van bijvoorbeeld Brazilië en Nieuw-Zeeland veel last van de populariteit van de eigen munt en bijbehorende hoge koersen.

Vanaf eind 2008 tot begin mei dit jaar stegen de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar met 45 procent ten opzichte van de dollar. Maar weinig andere valuta stegen zo in waarde afgelopen vijf jaar.

Inflatievolger
Het is niet geheel verrassend dat de grafiek van de valutakoers van de Australische dollar erg lijkt op die van de Amerikaanse consumenteninflatie (CPI).

De beweging van de Australische dollar vindt alleen, zo lijkt, iets eerder plaats. Dit komt omdat de CPI slechts eens per maand aan het eind van de maand wordt gepubliceerd.

Het aantal short posities in de Australische dollar is inmiddels gestegen naar een record niveau, in tijden waren beleggers niet zo negatief over de Australische dollar.