VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aan verkoop van tafelzilver zitten veel haken en ogen

In plaats van verder te bezuinigen moet de Nederlandse staat volgens Bernhard Wientjes ‘het tafelzilver’ verkopen. Daarmee doelt de werkgeversvoorman op de staatsbezittingen in de financiële sector en het energietransport.

Interessant idee, maar het is de vraag of dit volgend jaar de gezochte 6 miljard kan opleveren.

De voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt donderdag in de Volkskrant niets te zien in de verdere bezuinigingen waarover de politiek op dit moment praat.

“Verkoop ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben”, luidde het.

Achtergrond
Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo’n gek idee. Alleen in ABN Amro en ASR heeft de staat al 27,9 miljard euro gestoken. Iedereen is het erover eens dat de verkoopopbrengst hier nooit bij in de buurt zal komen, maar de bank en de verzekeraar zijn zeker meer waard dan 6 miljard euro.

Het is wel zeer twijfelachtig of de staat deze belangen al in 2014 zou kunnen cashen. ASR staat al jaren klaar voor verkoop, maar het is er desondanks nog niet van gekomen.

Wat betreft ABN Amro is het de bedoeling dat de bank via de beurs weer in private handen komt. Het ministerie van Financiën gaat er echter vanuit dat de bank eerst een paar jaar goede cijfers moet laten zien.

In de praktijk werd ervan uitgegaan dat het op z’n vroegst 2014 kan worden. Of dit gezien de huidige economische malaise, die ook de prestaties van de banken raakt, nog realistisch is lijkt twijfelachtig.

Voor SNS geldt dat het koud vier maanden in staatshanden is. Het herstructureringstraject van het concern is pas net ingezet. De Europese Commissie moet dit plan, dat er nog niet is, ook nog goedkeuren. Een verkoop op korte termijn lijkt daarmee heel onwaarschijnlijk.

Niet financieel
Dan de investeringen in het energietransport. Gasunie en TenneT hebben allebei zo hun problemen. Gasunie heeft de afgelopen jaren 1,5 miljard euro af moeten schrijven op de overname van de de Duitse gasttransporteur BEB in 2007.

Het bedrijf draaide vorig jaar wel 941 miljoen euro operationele winst voor belastingen en afschrijvingen (EBITDA).

TenneT boekte vorig jaar een EBITDA van 616 miljoen euro. Het bedrijf worstelt tegelijkertijd met de verplichting om miljarden te investeren in de aanleg van transportcapaciteit voor Duitse windenergie.

Ervan uitgaande dat de energiebedrijven enkele keren de operationele winst waard zijn, zou een verkoop van een deel van de aandelen de staat enkele miljarden kunnen opleveren. Tegelijkertijd is wel de vraag of er investeerders te vinden zijn die nu een goede prijs willen betalen.

Repeterende breuk
Kortom, voor alle door Wientjes genoemde bedrijven geldt dat er haken en ogen zitten aan een verkoop. Zeker aan een verkoop in 2014, het moment dat het geld nodig is.

En ook al lukt het om op deze manier het tekort een jaar terug te dringen, zou het natuurlijk zomaar kunnen dat het jaar erop weer een gat moet worden gedicht. Als het tafelzilver dan al de deur uit is, laait de discussie over bezuinigen onvermijdelijk weer op.

Op de hoogte blijven?