VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING Dutch Fund

Het ING Dutch Fund, SNS Nederlands Aandelenfonds en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Het zijn de drie Nederlandse fondsen waarin particuliere beleggers het meeste geld hebben gestoken.

Zijn deze fondsen dat vertrouwen wel waard? Om dat te beoordelen, keken wij naar meer dan alleen kosten, risico en rendement. Wie beheren uw geld en geven deze mensen wel genoeg informatie over wat ze ermee doen? En misschien wel het belangrijkst: voegt een belegging in het fonds in kwestie wel wat toe aan uw portefeuille?

ING Dutch Fund
Fondsmanager(s):
Wendy Veelenturf
ISIN-code: NL0000287993
Fondsvermogen: 445 miljoen euro

 
In het kort
Het ING Dutch Fund selecteert Nederlandse aandelen met ‘de naar verwachting beste vooruitzichten’. Voor ING komt dat in de praktijk neer op de aankoop van vooral AEX-bedrijven. Op de lange termijn wil het fonds beter presteren dan de Nederlandse hoofdgraatmeter AEX.

Geschikt
Voor beleggers die willen beleggen in de grootste beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en mikken op een hoger rendement dan te halen is met aankoop van een mandje AEX-aandelen.

Rapportcijfers Risico & rendement
De rendementen van het fonds liepen de afgelopen 1, 3 en 5 jaar achter bij de AEX-index (12,4%, 2,6% en -17,7% tegen 17,9%, 12,4% en -11,3% voor de AEX-index). Ook gecorrigeerd voor risico (koersschommelingen) was het rendement niet goed.

Terugblik & vooruitzichten
De fondsmanager bespreekt elke maand de belangrijke (koers)ontwikkelingen van de opgenomen aandelen in portefeuille. Beleggers blijven zo op de hoogte van de ontwikkelingen in het beleggingsfonds.

Samenstelling portefeuille
De beleggingsportefeuille wijkt weinig af van samenstelling van de AEX-index. Een kwantitatieve maatstaf voor de mate van afwijking is ‘active share’, ofwel de mate van afwijking ten opzichte van een index. Met een mogelijke score tussen de 0 procent (geen afwijking index) en 100 procent (helemaal anders) is 29 procent eind maart laag.

Team
Het is belangrijk om de achtergrond van de fondsmanager te kennen en te weten of er analistenondersteuning is. Dan kunnen beleggers beoordelen hoe belangrijk de beheerder is, bijvoorbeeld bij een vertrek. Het is gissen naar de achtergrond van Wendy Veelenturf en haar (mogelijke) beleggingsteam.

Zelf beleggen
Fondsbeheerders die geld steken in het eigen fonds presteren over het algemeen beter, zo wijzen diverse onderzoeken uit. De directie van ING Fund Management belegt niet in de eigen fondsen. Of de fondsmanager en haar team dit ook niet doen, is niet terug te vinden in de documentatie van ING. Dat is geen teken van vertrouwen van directie en fondsmanager.

Prestatievergoeding
De mensen van ING merken het niet direct in de portemonnee als het ING Dutch Fund minder goede rendementen behaalt. Het fonds kent geen prestatievergoeding. Hierdoor zijn de belangen tussen de fondsaanbieder en de fondsbeleggers niet in lijn.

Informatievoorziening
Essentiële informatie als jaarverslag, prospectus en maandelijkse factsheet zijn goed vindbaar op de website van ING Investment Management. Minder open is ING over fondsmanager Wendy Veelenturf en de strategie van het fonds, en dat is jammer.

Jaarlijks doorlopende kosten
Voor een Nederlands actief beleggingsfonds rekent het ING Dutch Fund lagere kosten dan de concurrentie gemiddeld doet: 1,29 procent in 2012 tegen een gemiddelde van ongeveer 1,40 procent voor alle Nederlandse fondsen.

Informatie over transactiekosten
Het fonds geeft in de jaarverslagen een indicatie van de transactiekosten voor het handelen in aandelen in portefeuille. Beleggers moeten helaas zelf uitrekenen hoe hoog deze kosten per aandeel zijn: in 2012 zo’n 0,03 procent.

Toegevoegde waarde
Niet groot. Het fonds wijkt iets af van de benchmark die het wil verslaan, de AEX-index, maar veel is dat niet. Het rendement blijft de afgelopen jaren achter bij de AEX-index. Met een tracker (indexfonds) waren beleggers beter af geweest.