VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bewogen beurssemester met extreme winnaars en verliezers

Beleggers moeten ook dit jaar over stalen zenuwen beschikken. Grote koersuitslagen typeren het beursklimaat met op individueel fondsniveau bleeders en grote koerswinsten.

Wie zijn geld begin dit jaar in de AEX had gestoken heeft flinke pieken (373 punten) en dalen (330 punten) gezien.

Het verschil tussen de hoogste stand en de laagste stand bedraagt dit jaar ruim 12 procent uitgedrukt in de startwaarde van 350 punten.

‘Vlakke markt'
Per saldo is de hoofdgraadmeter nauwelijks van zijn plek gekomen en dat geldt feitelijk voor de gehele Nederlandse aandelenmarkt.

Met name door uitgekeerde dividenden heeft een Nederlands aandeel over de eerste jaarhelft nog een totaalrendement van 3,94 procent opgeleverd.

Dat is geen slecht resultaat, maar het gebrek aan koerswinst geeft toch aan dat beleggers sceptisch zijn over de winstgroeimogelijkheden van het bedrijfsleven.

Welke aandelen had u wel moeten hebben en welke zeker niet. Een overzicht van de drie grootste stijgers en dalers onder de 75 meest verhandelde beursfondsen, met als rode draad de financiële positie van de afzonderlijke bedrijven. Vertrokken bedrijven als SNS Reaal blijven buoten beschouwing.

De stijgers

1. AND (+57,1 procent)
Bovenaan de toppers staat AND International Publicers, de kleine digitale kaartenmaker. Hoewel het bedrijfje ook dit jaar met winst verwacht af te sluiten, werd de koers vooral door overnamespeculatie opgedreven.

In reactie hierop bevestigde AND ook gesprekken te voeren over een vergaande samenwerkingsvorm. AND heeft zichzelf al een tijd geleden in de etalage gezet zonder tastbare resultaten tot nu toe.

Wat wel voor het aandeel pleit is de hoge kaspositie van 4,2 miljoen euro per eind 2012. Per aandeel is dat een bedrag van 1,13 euro, wat veel geld is afgezet tegen de huidige beurskoers van 2,40 euro. AND heeft ook geen bankschulden.

Ondanks de solide financiële positie heeft het bedrijf geen dividend uitgekeerd.

2. Besi (+42,8 procent)
Ook een belegging in chipmachinefabrikant Besi was lucratief. Geholpen door kostenbesparingen denkt het bedrijf ten volle te kunnen profiteren van de verwachte opgaande golf in de chipindustrie, die zich vooral in 2014 en 2015 zal manifesteren.

Ook Besi beschikt over een ijzersterke financiële positie. Eind maart had het 92 miljoen euro in kas, gelijk aan 2,44 euro per aandeel, tegen een beurskoers van 8,20 euro.

Besi is wel ruim met dividend. Over 2012 keerde het dertig cent uit en het beleid is de dividenden op te voeren.

3. DE Master Blenders 1753 (+41,1 procent)
De koerswinst van Douwe Egberts heeft van doen met het bod van 12,50 per aandeel door het Duitse investeringsfonds Joh. A. Benckiser (JAB).

Het bod impliceert een fikse premie ten opzichte van de introductiekoers van 8 euro een jaar geleden. JAB denkt te profiteren van de flinke ombouw die DEMB nog moet doorvoeren.

De bleeders

1. Imtech
(-67,5 procent)
Het is geen verrassing dat het door fraude en mismanagement geplaagde Imtech de lijst van grootste dalers aanvoert.

De technische dienstverlener heeft honderden miljoenen euro's moeten afboeken op projecten en moet nu een emissie van 500 miljoen euro uitschrijven om het hoofd boven water te houden. Dividend zal er waarschijnlijk voorlopig niet inzitten.

2. Pharming (-40,8 procent)
Biotechbedrijf Pharming zit diep in de rode cijfers en blijft in leven door het telkens bijdrukken van nieuwe aandelen.
De onderneming wacht op goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten voor zijn product Ruconest, een middel tegen de zeldzame ziekte angio-oedeem dat zwellingen van zacht weefsel veroorzaakt.

Een dubbeltje op zijn kant. Wordt het product afgewezen dan is het zo goed als over voor Pharming, een recente licentie-deal met een Chinese partij ten spijt.

3. Kardan (-33,2 procent)
De investeringsmaatschappij Kardan staat er financieel slecht voor. Het concern wordt flink geraakt door de malaise in de vastgoedwereld en financiële dienstverlening.

Verkoop van bedrijfsonderdelen is noodzakelijk geworden om de financiering rond te krijgen. Geen prettig vooruitzicht.